Het begin: experimenteren bij het EUC
Toen duidelijk werd dat 22 tentamens niet in een collegezaaltje konden plaatsvinden, moesten Gera Noordzij en haar collega’s van het EUC alle zeilen bij zetten om een oplossing te vinden. Die vonden zij in het programma Proctor.
Elke student werd gedurende het hele tentamen gefilmd en achteraf gescand op ontoelaatbaar gedrag. Het EUC stelde nog wel wat vraagtekens bij de privacywaarborging.
In dit artikel worden meerdere betrokkenen en studenten gesproken over de privacygevoeligheid die bij proctoring speelt.
Andere faculteiten krijgen interesse
De faculteiten smeden ieder hun plannen om de resterende tentamens van dit collegejaar in goede banen te leiden. Wat zijn de mogelijkheden en welke keuzes maken de faculteiten?
Juridische strijd
Ze zouden het gebruik van Proctorio tijdens online tentamens moeten kunnen weigeren, vinden de studenten, ook zónder studievertraging op te lopen.
De gefilmde thuistentamens waren volgens de Centrale Studentenraad niet rechtmatig, maar de Amsterdamse rechtbank bepaalt nu dat de software toch gebruikt mag worden.
Fraude en technische problemen
Wordt er meer gefraudeerd bij online tentamens? Bij steeds meer hogeronderwijsinstellingen vonden incidenten plaats tijdens online tentamens.
Studenten zouden elkaar tijdens het tentamen op 9 juni geholpen hebben via WhatsApp.
Tweedejaarsstudenten van het bachelorvak Intermediate Accounting hadden eind mei technische problemen met het online toetssysteem Sowiso. Vanwege de problemen mochten alle studenten – als ze dat wilden – de toets opnieuw doen.
Enkele studenten moeten van de examencommissie de opleiding verlaten, bij tientallen anderen zijn één of meerdere tentamenresultaten ongeldig verklaard.
Proctoring moet fraude tijdens thuistentamens voorkomen. Maar deze TikTokvideo lijkt te bewijzen dat de surveillancetechnologie vrij eenvoudig te omzeilen is.
Tweede camera
Verschillende faculteiten willen graag een extra camera gebruiken bij proctored tentamens. De universiteit gaat daarover in gesprek.
Onderwijsdecanen en studenten zijn verdeeld over de invoering van de tweede camera bij proctoringtentamens. Toch wordt het bij alle faculteiten ingevoerd.
Ongeldige diploma's
Bijna honderd tentamens van rechtenstudenten zijn na technische problemen met de proctoringsoftware ingetrokken.
Studenten van de Erasmus School of Law vertellen over hun proctoringproblemen en hun ingetrokken tentamen en diploma. “Wij zijn de dupe van de keuze van de universiteit voor dit proctoring programma.”
“De rechtspraak zegt: ‘een diploma mag alleen maar worden ingetrokken, als er duidelijk sprake is van fraude.’ En in deze casus is het onduidelijk of er sprake is van fraude.”
De examencommissie van de Erasmus School of Law heeft 102 eerder ongeldig verklaarde tentamens alsnog goedgekeurd.
Studenten hebben twijfels
Studenten delen hun ervaringen met proctoring.
Studenten vertellen waarom ze het fijner vinden om hun tentamens af te leggen op de campus.
De komende twee weken houdt de universiteit nog negentien fysieke tentamens. Zo willen ze studievertraging voorkomen.
Privacy en beveiliging
Groningse journalisten konden stiekem binnenkijken bij studenten tijdens een tentamen. De telefoonbeelden waren bedoeld voor online surveillanten, maar de journalisten hoefden zich niet te identificeren en hadden ook geen wachtwoord of toegangscode nodig.
Kamerleden van de PvdD hebben vragen ingediend over de inzet van een tweede camera bij proctoring door de EUR, en willen dat de universiteiten worden teruggefloten op de inzet van surveillancesoftware.
Proctoring veroorzaakt onnodige stress onder studenten en is een te grote inbreuk op privacy, meent studentenvakbond LSVb. Zij pleiten dan ook voor de afschaffing van deze surveillancevorm.
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven reageert op de kamervragen van de PvdD en stelt dat universiteiten volledig vrij zijn om proctoring in te zetten.
Discussies bij de Erasmus Universiteit
In een open brief roepen de twaalf studentleden van de Universiteitsraad het College van Bestuur op om af te zien van het gebruik van een tweede camera bij proctoring.
De open brief van de studentgeleding van de Universiteitsraad is door 786 studenten ondertekend. De studenten vinden met name de offers op het gebied van privacy te groot.
Vier studenten delen hun ervaring met proctoring: van wegvallende verbindingen tot de Franstalige helpdesk.
ESHPM-student Anne-Marie Andreasen vergat een ‘room scan’ te doen bij een openboektentamen, en kreeg hiervoor een officiële waarschuwing. “De regel ‘onschuldig tot het tegendeel bewezen is’ lijkt niet te worden gehandhaafd door de examencommissie.”
Volgens College van Bestuur-voorzitter Brinksma is het niet altijd mogelijk om over te stappen op alternatieven, zoals een openboektentamen of essaytentamen. Het CvB gaat snel met de Universiteitsraad in gesprek over de kwestie.
Docent Noa den Hertog en hoogleraar Albert Wagelmans van de Erasmus School of Economics vertellen hoe zij als docent proctoring ervaren.
Jasper Eshuis, universitair hoofddocent bij de ESSB, heeft het gevoel dat de universiteit het verkeerde gesprek voert. “Het gaat vaak over details, technische problemen, wel of geen tweede camera. Terwijl de georganiseerde fraude bij online tentamens het echte grote probleem is.” Een cultuuromslag is nodig.
terwijl studentleden van de Universiteitsraad een rechtsgang overwegen om proctoring tegen te gaan, staan stafleden daar lijnrecht tegenover. De emoties lopen hoog op.
Een gesprek tussen rector Frank van der Duijn Schouten en studentraadslid Bram Heesen heeft een mogelijke uitweg uit de universiteitsraadscrisis over proctoring opgeleverd; Een commissie moet de inzet van proctoringsoftware evalueren. Maar de eventuele rechtszaak is daarmee nog niet van de baan.
De studentenraad in Amsterdam heeft een hoger beroep tegen proctoring bij de Universiteit van Amsterdam verloren. De universiteit mag van de rechter doorgaan met de inzet van surveillancesoftware Proctorio. Maar als de coronamaatregelen worden losgelaten is dat niet langer vanzelfsprekend.