proctoring thuistentamen – Pauline Wiersema

Lees meer

Honderden EUR-studenten spreken zich uit tegen tweede camera bij proctoring

Zowel de Universiteitsraad als 786 individuele EUR-studenten zetten grote vraagtekens bij…

Fraude tegengaan door middel van een tweede camera bij online thuistentamens: het is een maatregel die veel studenten stress oplevert. Bijna achthonderd studenten bundelden daarom hun krachten en ondertekenden maandag een kritische brief aan het College van Bestuur (CvB). Ook de twaalf studentleden van de Universiteitsraad riepen het CvB in een open brief op om na te denken over de maatregel.

De Universiteitsraad gaat dinsdag in gesprek met het CvB over de omstreden maatregel. “Dit is een stap in de verkeerde richting”, vindt student en raadslid Van Dam. “We willen weten hoe vaak proctoring wordt gebruikt bij thuistentamens en stellen voor om vaker op zoek te gaan naar alternatieven. De stress en privacy-inbreuk door een tweede camera moeten zwaarder wegen dan het belang van de validiteit van tentamens.”

Ook CvB wil minder proctored tentamens

Vanwege technische problemen en de stress die het veroorzaakt onder studenten wil ook het CvB het aantal proctored tentamens verminderen. “Het is inderdaad geen ideale oplossing”, erkent voorzitter Ed Brinksma in EM TV. Ook hij ziet de problemen met de tweede camera. “Ik snap de bezwaren. Je krijgt al snel een gevoel van ‘Big Brother is watching you’.”

Toch is het volgens Brinksma niet altijd mogelijk om over te stappen op alternatieven, zoals een openboektentamen of essaytentamen. En omdat recent duidelijk werd dat met een eenvoudige hack de huidige manier van proctoring te omzeilen is, blijft de inzet van een tweede camera dan ook noodzakelijk. “We moeten de kwaliteit van de tentamens en diploma’s waarborgen.”

Kritische brief door 786 studenten ondertekend

Afgelopen week startte econometriestudent Robbert Rog samen met raadslid Younes Assou een actie tegen de tweede camera. Ze schreven er een kritische brief over aan het College van Bestuur. De brief werd door 786 EUR-studenten ondertekend.

Naast privacyschending maken studenten zich vooral zorgen om technische problemen die zich kunnen voordoen. “Het zou als een achtervang moeten dienen maar studenten ervaren dit vooral als een extra zorg”, aldus Rog.

Tot nu toe is de Erasmus Universiteit de enige universiteit in Nederland die gebruikmaakt van een tweede camera. Rog vindt dat opmerkelijk. “Ik vraag me af: zijn diploma’s van andere universiteiten dan niet valide? Een enkele camera blijkt daar ruim voldoende voor effectieve proctoring.”

Rog hoopt dat het gesprek tussen de U-raad en het CvB dinsdag wat oplevert. “De universiteit heeft als slogan: ‘Make minds matter’. In dit geval hoop ik erop dat ‘Student opinions matter’, want de U-raad en alle studenten die de brief ondertekenden mogen niet genegeerd worden.”

big brother tentamen exam rachel sender smaller online proctoring

Lees meer

Kamervragen over telefoon als tweede camera bij proctoring

Fractieleden van de Partij voor de Dieren hebben Kamervragen gesteld over het gebruik van…

Bron: www.youtube.com
Lees 2 reacties