Het gaat om tentamens van het eerste jaar International Business Administration tussen 8 juni en 3 juli. De chatgroep werd op 6 juni opgericht, volgens voorzitter van de examencommissie Lucas Meijs ‘overduidelijk’ met het doel om elkaar te helpen tijdens de tentamens. Viber is een op Whatsapp lijkende app die vooral populair is in Oost-Europa, het Midden-Oosten en sommige delen van Azië. In de groep waren voor zover bekend 83 leden actief, maar van vijftig kon de identiteit worden achterhaald, vertelt Meijs. Die studenten zijn allemaal uitgenodigd om per mail te reageren of op gesprek te komen.

Resultaten doorgestreept

Niet alle studenten die actief waren in de groep hebben dezelfde straf gekregen. Sommige studenten waren alleen passief lid, en de examencommissie kon achteraf niet vaststellen of zij ook tijdens het tentamen op hun telefoon hadden gekeken. “Lid zijn van een chatgroep buiten tentamens is geen overtreding van het examenreglement”, zegt Meijs daarover. Wel was het doel van de groep zo duidelijk dat deze 22 studenten een stevige reprimande hebben gekregen.

Bij rond de dertig studenten was wel te bewijzen dat ze actief waren tijdens een of meerdere tentamens. Bij zestien van hen zijn de resultaten van een of twee tentamens doorgestreept. Tien anderen zijn bij meerdere tot alle tentamens tijdens deze tentamenperiode uitgesloten. Deze studenten mogen voortaan niet meer online meedoen aan tentamens. Bij de meeste geschrapte tentamens geldt dat de student ook is uitgesloten van de herkansing, dus moet het vak volgend jaar opnieuw gevolgd worden. Enkele studenten hangt zelfs volledige verwijdering van de opleiding boven het hoofd. Over dat advies van de examencommissie moet de rector echter nog een oordeel vellen. Of Rutger Engels het advies overneemt, is niet bekend.De studenten kunnen nog tegen het besluit in beroep en rector Rutger Engels wil niets zeggen over lopende zaken.

Tweede grote incident

Dit is niet het eerste grote incident van tentamenfraude bij de RSM tijdens de coronacrisis. Eerder berichtte EM over een WhatsAppgroep, waarin IBA-studenten elkaar geholpen hadden tijdens het tentamen Supply Chain Management. Toen kregen dertien studenten een sanctie. Bij de grootste faculteit op campus Woudestein vinden vrij veel online tentamens plaats zonder proctoring, een surveillancetechniek via de webcam. Proctoring was voor grote groepen bachelorstudenten van de RSM niet haalbaar toen besloten werd om de tentamens online te gaan doen.

Minister Van Engelshoven zei vorige week dat er geen signalen dat er bij online tentamens van de afgelopen maanden meer fraude is gepleegd dan bij tentamens voor de crisis. Of er meer fraude is, kan Meijs niet zeggen. “Die WhatsAppsamenwerking is wel nieuw. Andere gevallen van fraude, zoals plagiaat, zien we altijd al. We kunnen op basis van de cijfers of andere analyses ook nog niet zeggen dat er meer fraude is.”

bedrijfskunde appgroep tentamen fraude

Lees meer

‘Grootschalige fraude’ bij tentamen International Business Administration

Studenten zouden elkaar tijdens het tentamen op 9 juni hebben geholpen via WhatsApp.

Lees één reactie