De Universiteitsraad is intern verscheurd over proctoring: tien van de twaalf studenten in de raad overwegen een rechtszaak tegen het College van Bestuur om het online proctoren tijdens tentamens aan banden te leggen, een deel van de medewerkers en enkele studenten is juist fel gekant tegen een rechtsgang. Het onderwerp maakt veel emoties los in de raad.
In de raadsvergadering van dinsdagmiddag lichtte Van der Duijn Schouten zijn voorstel toe. In de commissie zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd: studenten, docenten, leden van de Universiteitsraad en examencommissies, maar ook IT-specialisten en de rector zelf. Over vijf weken zou de commissie dan met een conclusie moeten komen over de inzet van proctoring. Dat gaat dan niet alleen over de tweede camera maar over hoe proctoring in al zijn facetten wordt ingezet.
Rechten beter regelen
Of met de oprichting van de commissie ook een rechtszaak van de baan is, is dus nog onduidelijk. Tien studenten uit de Universiteitsraad onderhandelen al enkele weken met het College van Bestuur over de invoering van een ‘raamwerk’ voor proctoring waarin de rechten van studenten beter geregeld zijn. Ter ondersteuning bij de onderhandeling hebben zij advocaten ingehuurd, en ook sluiten zij een gang naar de rechter niet uit.
Heesen, die namens de studenten het woord voert, heeft woensdagochtend nog geen tijd gehad om het voorstel van de rector te bespreken met zijn medestudenten. “We moeten ons hier nog intern op beraden. Het is niet zo dat we nu meteen een rechtszaak uitsluiten, maar dat hangt ook af van hoe die commissie wordt vormgegeven.”
Tien van de twaalf leden stemmen hiermee in, dat noem je toch niet bepaald een “tweespalt”? Besluiten hoeven toch helemaal niet unaniem te zijn?
Beste Michiel, in de raad zitten ook nog 12 medewerkers, in totaal dus 24 zetels. Daarvan zijn de meeste (niet alle) medewerkers en 2 studenten tegen juridische stappen.
Groot gelijk hebben ze. De kosten die tot nu gemaakt zijn, toont intentie aan. Zonder deze kosten was het verhaal een stuk minder geloofwaardig. De universiteit doet waar (nog altijd) hij zin in heeft, er is weinig gehoor voor geluid vanuit de studenten. Het is ook volkomen logisch aangezien het bedrijf zijn werknemers dient te beschermen en het product (opleidingen) zo hoogwaardig mogelijk probeert te houden. Het resultaat is alleen dat alles wat uitgegeven wordt aan de student voor extra comfort of gemak een cost driver is en dus ongewenst. 1. Mentale gezondheid programma zijn relatief tot de andere uni’s minimaal,2. uitgave van de miljoenen van het omzetten van de studiestelsel zijn slechts beperkt ten goede van de studenten gekomen (en slecht inzichtbaar) en 3. tot voor de corona crisis was het programma voor online lectures minimaal of niet aanwezig ten koste van mensen met een functie beperking en die laatste groep wordt gezien als een last. het is hoog tijd dat de studentenraad zijn tanden laat zien, het kan zo niet verder. plus ultra!
Reageren niet meer mogelijk.