Gera Noordzij EUC
Gera Noordzij, hoofd Social and Behavioural Sciences bij het Erasmus University College.

Wat hebben jullie als oplossing bedacht?

“We wisten in elk geval dat de studenten het tentamen vanuit huis moesten doen. Gelukkig kwam mijn collega met het programma Proctor op de proppen. Dat programma filmt de student tijdens het tentamen, zodat je live kunt meekijken en kan controleren of de student er een boek bij pakt of aan het spieken is. Met dat programma hadden we nog nooit gewerkt, dus het was één groot experiment.”

Is dat niet een enorm risico bij een tentamen?

“Ja, dat was zeker een groot risico! Daarom hebben we ook tegen de studenten gezegd: we gaan er maandagochtend mee experimenteren, dus het kan misgaan, maar je hebt in elk geval tentamen. En als het werkt kunnen we ermee door. Maar we hebben geen problemen gehad, dus we gaan het deze week vaker gebruiken.”

Als je tweehonderd studenten twee uur lang tentamen laat maken, heb je vierhonderd uur beeldmateriaal. Betekent het dat jullie dat allemaal moeten terugkijken om te zien of iemand gespiekt heeft? En dat dan 22 keer?

“Daar waren wij eerst ook bang voor, maar dat hoeft gelukkig niet. Dat leek me héél saai om te doen. We kijken in principe niet live mee. Het softwarebedrijf kijkt voor ons achteraf terug, en dan krijgen we bijvoorbeeld te horen: student 13 doet op de opname na 10 minuten iets wat lijkt op spieken, en dan gaan we alleen dát bekijken.”

Wat als studenten niet de juiste apparatuur hebben voor zo’n liveverbinding?

“Daar hebben we in voorzien. Als studenten het echt niet prettig vinden of bijvoorbeeld geen goede laptop hebben, dan kunnen ze bij uitzondering hier in het gebouw van het EUC hun tentamen maken. Dat hebben we ook afgestemd met het College van Bestuur: als het er minder dan zes zijn en ze houden goed afstand, dan is het geen probleem. Bij het tentamen op maandagochtend waren er twee studenten.”

Hoe is de sfeer nu in het gebouw van EUC aan de Nieuwemarkt?

“Heel erg stil. Studenten mogen hier niet meer studeren, de kantine en de bibliotheek zijn dicht. Bijna al mijn collega’s werken vanuit huis, op een paar na waaronder ik. Vanwege de tentamens moet ik hier wel zijn. Dan kan ik alle systemen in de gaten houden en meteen ingrijpen als er iets misgaat. Vanaf volgende week ga ook ik veel meer vanuit huis doen. Dan gaan we het online onderwijs verder opzetten.”

Jullie hebben tweehonderd eerstejaars, die zitten allemaal samen in één complex aan het Stadhuisplein. Hoe gaat dat?

“Ja, die moeten niet met z’n allen bij elkaar gaan zitten nu, maar dat doen ze ook niet. Ze hebben er wel stress van, merken we. Dat is ook niet zo gek: de buitenlandse studenten zitten hier vaak zonder hun ouders, en die zijn hen vaak ook nog aan het pushen om naar huis te komen. Maar naar sommige landen mag je niet eens meer vliegen. Wij proberen ondertussen goed in de gaten te houden hoe het met ze gaat. We hebben ook wel regels: één bezoeker op je kamer mag, maar houd alsjeblieft wel afstand. En op het moment dat een student verschijnselen krijgt moet diegene misschien wel in isolatie, maar dat is gelukkig nog niet gebeurd.”

tim de mey kerkje corona speelser

Lees meer

Filosoof Tim de Mey: ‘Ik doe de boodschappen voor mijn ouders, want die zitten in zelfquarantaine’

Wat betekent de corona-epidemie voor docenten en onderzoekers? Zijn ze in staat om vanuit…

Lees één reactie