Het gaat om studenten van de Erasmus School of Law die, vanwege corona, online tentamens moesten maken. De universiteit maakt daarbij gebruik van proctoringsoftware van het bedrijf ProctorExam. De studenten hadden afgelopen juli last van een technische storing tijdens de online tentaminering. Zelf merkten ze de storing niet op of waren ze in de veronderstelling dat die na contact met een helpdesk verholpen was.

Bijna honderd tentamens

De studenten kregen pas vorige week, twee maanden na hun tentamen, te horen dat er iets mis was met de beelden, schrijft de NOS. Het gaat om bijna honderd tentamens. Door de technische storing kon de examencommissie niet controleren of de studenten fraudeerden of niet. Daarom zijn de tentamens vervolgens afgekeurd. Hun cijfer hadden de studenten echter al wel gekregen en sommigen hadden zelfs hun diploma al.

De examencommissie zegt dat het beoordelen van de beelden zo lang duurde, omdat het lang duurde voordat het bedrijf ProctorExam de beelden doorstuurde. ProctorExam maakt een eerste schifting in potentiële fraudegevallen en in gevallen die geen fraude zijn. Daarna beoordeelt de examencommissie de potentiële fraudegevallen. ProctorExam wilde tegenover de NOS niet reageren.

proctoring linde van noord

Lees meer

EUR overweegt inzet tweede camera bij proctored tentamens

Verschillende faculteiten willen graag een extra camera gebruiken bij proctored…