De studenten werden tijdens het maken van het tentamen vastgelegd via hun webcam. Om spieken of andere overtredingen van het examenreglement te voorkomen, werden de beelden opgenomen en door een softwarebedrijf gescand op opvallend gedrag.

Naar de wc

Die scans gingen heel precies, vertelt Noordzij: ” We kregen bijvoorbeeld een melding dat een student opvallend lang naar één plek op het beeldscherm keek, of drie minuten uit het raam staarde. Dat zijn volgens ons geen overtredingen, maar zo nauwkeurig werd er gekeken”, zegt een tevreden Noordzij. Wel gingen er enkele studenten naar het toilet, iets wat officieel niet is toegestaan. “We moeten nog bedenken wat we daar precies van vinden.”

Volgens Noordzij zijn er geen klachten binnengekomen van studenten over de manier van tentamineren, wel vragen. “Er waren een paar studenten die moeite hadden met inloggen, maar iedereen heeft uiteindelijk de tentamens kunnen maken.”

Lockdown

Noordzij heeft nog wel vragen over hoe het precies zit met de privacy van de studenten, ook omdat die bij een eventuele landelijke lockdown verder in het gedrang komt. Studenten die zich niet prettig voelden bij het filmen konden afgelopen week in het gebouw van het EUC het tentamen maken. Een kleine groep deed dat, maar die optie vervalt bij een lockdown. “Hoe het zit met de exacte privacyregels is iets wat we nu zorgvuldig uitzoeken. We willen heel graag duidelijk hebben wie de beelden precies mag zien en hoe lang ze bewaard mogen worden.”

Toch ziet Noordzij de software als een mooi middel voor de toekomst. “Het is een nieuw begin, dat betekent dat we ook nieuwe regels moeten ontwikkelen, bijvoorbeeld om de privacy te waarborgen. Maar het is zeker voor herhaling vatbaar.”

Gera Noordzij EUC

Lees meer

Gera Noordzij van EUC: ‘Je kan live meekijken of de student aan het spieken is’

Wat betekent de corona-epidemie voor docenten en onderzoekers? Zijn ze in staat om vanuit…

Lees één reactie