viber app telefoon

Nieuwe spiekaffaire bij de RSM

Grote chatgroep voor spiekende RSM-studenten was maand lang actief

Enkele studenten moeten van de examencommissie de opleiding verlaten, bij tientallen…

Bij het online tentamen voor derdejaars, dat zonder proctoringsysteem plaatsvond, zijn bij dertien studenten ‘onregelmatigheden’ vastgesteld. Twee studenten stelden een technische vraag over het tentamen in een WhatsAppgroep, bijvoorbeeld over dat er iets mis leek te gaan met de laptop. Omdat het gebruik van telefoons of WhatsApp expliciet is verboden tijdens tentamens, hebben deze studenten een reprimande gekregen.

Twee andere studenten deelden screenshots van het tentamen zonder verdere toelichting. Omdat het hierbij theoretisch mogelijk was dat dit per ongeluk ging – zoals een van de twee studenten claimt – blijft de straf beperkt tot het ongeldig verklaren van het tentamen.

Uitgesloten van tentamens

Negen andere studenten hebben daadwerkelijk overlegd over het tentamen in een appgroep. “Zij stelden concrete vragen over het tentamen, zoals ‘wat betekent dit?’ of ‘hoe kom ik aan dat antwoord?'”, aldus de woordvoerder. Deze studenten mogen de rest van het collegejaar geen tentamens meer maken en lopen daardoor studievertraging op. Wel mogen ze nog aan hun scriptie werken of een opdracht afronden. Door de tijdelijke zachte knip bij de RSM kunnen ze in september toch beginnen aan een RSM-master. Mochten ze van plan zijn om bij een andere instelling een master te volgen dan kunnen ze wel in de problemen komen.