Bron: youtu.be

Vanwege corona moeten studenten online tentamens maken. Toch maakt masterstudent Danai Bachari haar tentamens het liefst op campus. “Je hoeft je dan geen zorgen te maken over onnodige zaken, zoals of mensen denken dat je fraudeert.” Toch denkt student Christopher May dat als je thuis een tentamen maakt, je inderdaad een ‘onderbewuste neiging’ hebt om te spieken. “Thuis is het tentamengevoel er niet echt. Je hebt dus geen druk om alles uit het hoofd te leren”, zegt hij. “Ik ken iemand die fraudeerde en daarna een heel laag cijfer kreeg. Dus toen vroeg hij zich af of hij betrapt was of dat hij het tentamen gewoon slecht gemaakt had.”

tiktokvideo proctoring exam cheating

Lees meer

Deze TikTokker laat zien hoe je proctoring om de tuin kan leiden

Proctoring moet fraude tijdens thuistentamens voorkomen. Maar deze TikTokvideo lijkt te…

Technische storing

Rechtenstudent Esther werkt als student-assistent en krijgt veel vragen en klachten over proctoring. “Vooral technische klachten. Het systeem werkt niet altijd even optimaal, maar dat kan je niet helemaal voorkomen. Als iemands verbinding wegvalt bijvoorbeeld, kunnen we er niets aan doen. Dat is heel vervelend voor studenten.”

Student International Business Emre Nazmiev heeft  ervaring met zo’n technische storing. “Maar gelukkig ging het alleen maar om een slechte verbinding.” Zijn studiegenoot Hassan Bim Kamran had minder geluk. “Ik had mijn tentamen bijna af, maar toen was de tijd op en was er niets meer te zien op mijn scherm.”

proctoring linde van noord

Lees meer

Examencommissie Erasmus School of Law trekt diploma’s in na falende proctoringsoftware

De examencommissie van de Erasmus School of Law heeft de afgelopen maanden diploma’s…

Het enige voordeel van proctoring dat Christopher kan bedenken is dat je niet op papier hoeft te schrijven. “Een essay schrijven is veel makkelijker als je op je laptop werkt.” Toch heeft proctoring nog een groot nadeel volgens Danai. “Je mag tijdens proctoring niet naar het toilet. Als je drie uur lang tentamen hebt, dan is het echt niet te doen.”