Zelf op zoek?
Nog op zoek naar een kamer? Dat kan soms een stressvolle en lastige aangelegenheid zijn. En heb je eindelijk beet, dan moet je concurreren met anderen op een hospiteeravond. EM geeft tips om de zoektocht te optimaliseren én om een hospiteeravond te overleven.
Tekort neemt toe
Ooit was Rotterdam een stad van goedkope woningen en meer dan genoeg ruimte. Die tijden zijn voorgoed voorbij. De huren stijgen hier harder dan in de hoofdstad, en de tekorten nemen sneller toe. En het lijkt er niet op dat daar op korte termijn verandering in komt.
Actieplan
De kamernood van de afgelopen jaren houdt landelijk aan. Met een nieuw actieplan studentenhuisvesting hopen de ministeries van Onderwijs en Binnenlandse zaken, onderwijsinstellingen, gemeenten en studenten de tekorten aan studentenwoningen op te lossen.
Oplichters
Hoe weten kameroplichters studenten te overtuigen om geld over te maken? ESE-wetenschapper Sophie van der Zee deed in Engeland onderzoek naar rental scams en legt de belangrijkste strategieën uit.
De Rotterdamse Saskia strijdt tegen kameroplichters en nam zelfs een slachtoffer in huis. “Dat het bedrog bestaat, weet ik wel. Maar de mate waarin dit gebeurt is ongelooflijk.”
Hoe het is om slachtoffer te zijn van een kameroplichter? “Als ik aan het eind van de week niets nieuws heb, moet ik waarschijnlijk terug naar Londen.”
Dubieuze contracten
Huurders zijn in Nederland zijn redelijk goed beschermd, maar niet alle verhuurders houden daar rekening mee. Daardoor zit in bijna elk contract wel een bepaling die niet mag.
Slapen in een hostel
Al maanden aan het zoeken. Vrezend voor oplichters. Niet of amper uitgenodigd worden voor kijkavonden. Studeren op een slaapzaal met zeven anderen. De tientallen studenten in Rotterdamse hostels lopen allemaal tegen dezelfde problemen aan door één gemeenschappelijk obstakel: geen kamer kunnen vinden.
Maximale huur
Studenten betalen gemiddeld meer dan 100 euro per maand te veel aan huur, waarschuwt de Landelijke Studentenvakbond. In Rotterdam betalen studenten gemiddeld bijna 110 euro te veel per maand.
Undercover
In Rotterdamse facebookgroepen voor studenten die op zoek zijn naar woonruimte proberen tientallen accounts aankomend studenten geld af te troggelen. Hoe gaan deze oplichters te werk? EM-redacteuren Feba en Tim gingen deze zomer undercover in de wereld van de kamerzwendel.
Op de woningmarkt voor studenten zijn veel oplichters actief. Tientallen adverteerders proberen vooral internationale studenten geld afhandig te maken, blijkt uit onderzoek van EM. De Landelijke Studenten Vakbond en ESN Rotterdam maken zich zorgen.
2017
Hoewel de woningnood voor studenten in Rotterdam altijd leek mee te vallen, is het tekort de afgelopen jaren sterk gegroeid. Vooral internationale studenten veroorzaken extra druk op de woningmarkt en krijgen te maken met problemen.
Door de grote woningnood in Rotterdam nemen veel internationale studenten noodgedwongen hun intrek in hostels. Uitwisselingsstudenten hostelhoppen of reserveren verschillende airbnb’s tot ze weer naar huis gaan. Sommigen wonen al anderhalve maand op een slaapzaal. Ze hebben geen eigen plek en slapen op gedeelde zalen met soms wel vijftig anderen. Privacy is er nauwelijks. “Gisternacht kwam er een dief binnen in onze kamer die onze spullen probeerde te stelen.”
Een oververhitte woningmarkt trekt ook huisjesmelkers en oplichters aan. De afgelopen weken spraken we verschillende studenten met vervelende ervaringen. Zo vertelde een uitwisselingsstudent dat zijn veel te dure kamer ‘nog moest worden geverfd’, in werkelijkheid was de kamer verhuurd aan een ander. Hij werd, voor die paar maanden in Nederland, afgescheept met iets veel kleiners, maar wel voor 725 euro per maand. Een Italiaan vertelde ons een vergelijkbaar verhaal. Hij kreeg een andere kamer dan hij eigenlijk had gehuurd, en kreeg zelfs van de ene op de andere dag een enorme huurverhoging: van 600 naar 675 euro in de maand. De Vietnamese studente Huyen betaalde zelfs voor een huis dat helemaal niet bleek te bestaan. Hier vertelt ze haar verhaal.
Zo’n honderd EUC-studenten wonen deze weken niet in een appartement in het centrum, maar op een boot aan de Boompjeskade. Klein, heel klein, maar wel gezellig.
De kamers voor internationale studenten op de campus waren aan het begin van de zomer al compleet volgeboekt. Zelfs het nieuwe gebouw van de Belgische studentenhuisvester Xior op de hoek van campus Woudestein zat vol voor het af was. Begin deze maand woonden de eerste studenten er al, terwijl de werkzaamheden nog bezig waren.
Vooral voor internationals is een krappe woningmarkt problematisch. Zij kunnen niet eventjes bij hun ouders blijven wonen of een tijdje bij vrienden of familie blijven crashen. Bij Marieke Oomen, de kersverse voorzitter van het Erasmus Student Network Rotterdam (ESN-Rotterdam), kloppen veel wanhopige buitenlandse studenten aan. Ze maakt zich zorgen: “Internationals betalen te veel voor kamers die Nederlandse studenten nooit zouden accepteren.”
Het International Office van de universiteit ziet ieder jaar meer internationale studenten naar de universiteit trekken, en tegelijkertijd zien ze dat de huizenmarkt in Rotterdam steeds beperkter wordt. Er moet iets veranderen in het huisvestingsbeleid van de EUR om ervoor te kunnen zorgen dat internationale studenten nog in Rotterdam terecht kunnen.
Ook PvdA-Rotterdam ontvangt signalen dat het niet goed gaat met het aanbod van huisvesting voor (internationale) studenten. Daarom vroeg het een debat aan in de gemeenteraad van Rotterdam. “Er zijn te weinig studentenkamers beschikbaar, studenten zijn maanden en soms tevergeefs op zoek. Prijzen zijn te hoog, eigenaren houden zich vaak niet aan de normen. De kwaliteit is niet altijd wat je mag verwachten,” schrijft PvdA-gemeenteraadslid Co Engberts over de studentenhuisvesting. Het debat is 1 februari 2018.