Hoewel de woningnood voor studenten in Rotterdam altijd leek mee te vallen, is het tekort de afgelopen jaren sterk gegroeid. Vooral internationale studenten veroorzaken extra druk op de woningmarkt en krijgen te maken met problemen.

De Landelijke Studenten Vakbond sloeg vorige week alarm: het kamertekort voor internationale studenten rijst de pan uit. Ook in Rotterdam, waar de woningnood altijd mee leek te vallen, groeit het tekort aan studentenwoningen. Dat blijkt uit een rondgang langs de grote studentenhuisvesters. Zij ervaren allemaal een groei in het aantal woningzoekenden.

Woningtekort verdubbeld

Alleen Amsterdam en Utrecht kampen met een grotere woningnood onder studenten. In de afgelopen jaren is het tekort in Rotterdam meer dan verdubbeld, blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016. Waar in collegejaar ’13-’14 nog 2.300 studenten tevergeefs op zoek waren naar woonruimte, waren dat er twee jaar later al 4.800. Signalen dat het tekort krimpt, zijn er niet. Bijgebouwd wordt er wel, maar de verwachting is dat het aantal studenten de komende jaren blijft toenemen.

Uit diverse gesprekken met internationale studenten blijkt ook dat lang niet iedereen op tijd woonruimte weet te vinden. Terwijl het collegejaar al twee weken oud is, zoeken ze vanuit verschillende hostels in de stad verder. Sommigen nemen genoegen met kleine kamers in Schiedam of Capelle, anderen met veel slechtere woonruimte dan waar ze voor betalen. Ook zijn er voorbeelden van internationals die regelrecht slachtoffer zijn van fraude.

Extra kamers

Of de problemen voor EUR-studenten dit jaar erger zijn dan vorig jaar is moeilijk na te gaan. Volgens het International Office lijkt het mee te vallen. “We krijgen dit jaar in ieder geval minder paniekerige mails dan vorig jaar”, laat universiteitswoordvoerder Sandra van Beek weten. Het aantal internationale studenten is dit jaar opnieuw gegroeid, maar de stijging is minder sterk dan vorig jaar. Ook zijn er, mede door de komst van het nieuwe woongebouw op de campus, dit collegejaar 330 extra kamers (64 procent meer dan vorig collegejaar) voor internationale studenten beschikbaar. Ondanks die extra beschikbaarheid waren begin juli alle woningen die de universiteit reserveert voor buitenlandse studenten al vergeven.

EM duikt in september in de studentenwoningmarkt. Komende week publiceren we meerdere verhalen over het kamertekort en de woonsituatie van (internationale) studenten. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Mail ze naar [email protected].

Lees alle verhalen in onze special over woningnood.