Door de grote woningnood in Rotterdam nemen veel studenten noodgedwongen hun intrek in hostels. Ze hebben geen eigen plek en slapen op gedeelde slaapzalen met soms wel vijftig anderen. “Gisternacht kwam er een dief binnen in onze kamer die onze spullen probeerde te stelen.”

Geen schijn van kans

Repohostels 7
Pier Traldi in Stayokay Rotterdam Beeld door: Anna Mazur

“Je maakt geen schijn van kans”, zegt Pier Traldi mismoedig terwijl op zijn laptop een facebookgroep voor huisvesting openstaat. “Al binnen een paar minuten staat de reactielijst bij huizenadvertenties helemaal vol met reacties van andere studenten.” Het is vijf uur ’s middags, uit de speakers galmt Beyoncé en aan de bar zitten twee vroege drinkers al aan de cocktail.

Sinds 1 september verblijft Pier (half Keniaans, half Italiaans, grote bos haar) in het Stayokay hostel, gevestigd in de kubuswoningen naast station Blaak. Hij checkt elke drie uur de facebookpagina’s voor kamers, maar tot nu toe nog zonder succes. Hij blijft positief, hij boekt zijn hostelbed telkens maar voor een week omdat hij hoopt ieder moment een kamer te vinden. “Ik heb gehoord dat er vanaf 1 oktober meer kamers vrijkomen omdat afgestudeerden dan hun kamer uitgaan.”

Steeds meer internationals

Manager van Stayokay Rotterdam, Sander Bodegraven, loopt wat rond door het café en praat met gasten. “Er is duidelijk een probleem met woonvoorziening in Rotterdam”, vertelt hij. “We krijgen hier steeds meer internationale studenten over de vloer.” Hij loopt naar de computer achter de balie en raadpleegt zijn administratie. “Dit jaar zijn er al 147 aanvragen voor een slaapplek van internationale studenten, dat is relatief gezien erg veel voor deze locatie, en het jaar is nog niet eens voorbij.”

Hostelhoppen

Repohostels 5
Bethiah Negussie op haar nieuw opgemaakte bed Beeld door: Anna Mazur

Bethiah Negussie staat voor de balie te wachten omdat haar pasje stuk is. Ze komt uit Ethiopië en is dit jaar met haar studie IBCoM begonnen. Ze was al vier maanden vanuit haar thuisland op zoek naar een kamer, zonder succes. Ze heeft een maand geboekt in dit hostel en hoopt daarna een kamer te hebben gevonden. Op haar zeven bedden tellende kamer heeft ze buiten slapen niets te zoeken, ze is vaak in het café beneden te vinden. “Daar is dan nog enige privacy, maar er is ook constant muziek, dus ik kan me niet concentreren als ik studeer.” Als Bethiah op haar slaapkamer aankomt, is haar bed helemaal afgehaald en klaar voor een nieuwe gast. “Blijkbaar zijn ze vergeten dat ik hier de hele maand blijf. Nou ja, dan is mijn bed in ieder geval weer fris”, zegt ze berustend.

Bethiah deelt haar only girls slaapzaal met rechtenstudent Emma Bartley uit Australië. Ze ligt met haar laptop op het onderste bed van een stapelbed te studeren en heeft een handdoek aan het bed boven haar gehangen om een minimale vorm van privacy te creëren. “De studentenwoningen die door de universiteit aan internationals werden aangeboden waren binnen no-time volgeboekt”, vertelt ze. “Het leek wel de kaartverkoop voor een concert van U2.” Daarna zocht ze zonder succes op facebookgroepen, maar daar waren de prijzen te hoog of duurde het contract te lang. Ze is namelijk een uitwisselingsstudent en blijft maar vier maanden in Rotterdam. “Voor ik naar Stayokay kwam heb ik nog een tijd in ROOM geslapen, nu verblijf ik vanaf 1 oktober tot januari in drie verschillende airbnb’s. Dat is goedkoper dan hostelhoppen.”

Door de grote ramen in het hoge plafond van de kubuswoning is de kamer van Bethiah en Emma goed verlicht. Er zijn twee andere vaste kamerbewoners, Emma vertelt dat dit ook EUR-studenten zijn. De overige drie bedden zijn opgemaakt, deze worden telkens aan andere gasten verhuurt. Vorige week zaten er twee Italiaanse meisjes in hun kamer die de inhoud van de koffers over de hele vloer verspreidden waardoor ze amper bij hun bed konden komen. “Ach”, verzucht Emma. “Dat is de realiteit van hostels.” Bethiah en Emma betalen een gereduceerde studentenprijs van 495 euro per maand voor hun slaapplek.

Dief in de slaapzaal

Bij hostel de Mafkees, gelegen naast het oude Hofpleinviaduct in Rotterdam Noord, kun je als student voor de helft daarvan een maand lang een kamer huren. Twee Chinese dames zitten aan een klein tafeltje dat dient als receptie en in de daaraan grenzende centrale ruimte is een stel toeristen aan het biljarten. Aan de zijkant van de wat duistere ruimte zitten mensen aan tafeltjes achter laptops.

De Franse Mathilde Nadeau doet de master International Management op de EUR en verblijft al anderhalve maand in hostel de Mafkees. Ze is al vier maanden op zoek naar een kamer en zoekt minstens een uur per dag maar is tot nu toe niet verder gekomen dan airbnb’s en hostels. “De situatie in dit hostel is verschrikkelijk, ik slaap op een zaal met vijftig anderen en het is hier totaal niet veilig. Laatst verdween er een macbook die op bed werd achtergelaten en gisternacht is er meerdere malen een dief door een onbeveiligd raam naar binnen gekomen die heeft geprobeerd spullen te stelen uit onze kamer.”

Repohostel 11
Mathilde Nadeau Beeld door: Anna Mazur

Aan hun lot overgelaten

Mathilde vertelt dat ze in Parijs een kamer naast de Eiffeltoren had, voor 400 euro per maand. Ze kijkt geagiteerd voor zich uit: “Het werd daar geregeld door de universiteit. Hier worden internationale studenten gewoon aan hun lot overgelaten.”

EM duikt in september in de studentenwoningmarkt. We publiceren meerdere verhalen over het kamertekort en de woonsituatie van (internationale) studenten. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Mail ze naar [email protected].