Bijna twaalfduizend studenten hebben vorig jaar gekeken hoeveel hun kamer eigenlijk mag kosten. Daartoe vulden ze enkele vragen in op de website van de Landelijke Studentenvakbond, over de kosten en de faciliteiten van hun woonruimte.

Hieruit volgt een huurprijs volgens het zogeheten puntensysteem. Dit puntensysteem bepaalt de maximale huur voor kamers. Wie de hoogte van zijn huur wil aanvechten, kan naar de huurcommissie stappen.

Rotterdammers wonen groot, maar betalen te veel

fraude-woningen-social-media-bas-van-der-schot

Lees ook over oplichters op de woningmarkt

Undercover bij de studentenkameroplichters

In Rotterdamse facebookgroepen voor studenten die op zoek zijn naar woonruimte proberen…

70 procent van de respondenten betaalt te veel, ziet de LSVb. Deze studenten betalen gemiddeld 104,45 euro meer dan zou mogen. Alleen in Enschede betalen de meeste studenten juist iets minder.

Studenten zullen vermoedelijk niet zomaar hun huurprijs checken als ze tevreden zijn, snapt ook de studentenvakbond. Uit de rapportage blijkt dus niet hoeveel procent van de studenten te veel betaalt. Maar de steekproef is wel groot en laat een trend zien: het zal geen toeval zijn dat Amsterdam en Utrecht, waar de woningnood hoog is, eruit springen.

Huren in Rotterdam is over het algemeen erg duur, blijkt uit het rapport van de studentenbond. Van de Rotterdamse studenten die hun kamer lieten checken, betaalt 61 procent te veel huur. Gemiddeld gaat het om 109 euro per maand te veel. Rotterdamse studenten wonen wel groot: de gemiddelde oppervlakte van een kamer is 19,5 vierkante meter.

Uitbuiten

woningnood-special-september-2017-unit-201 kamernoodcropped

Onderdeel van de Special

Woningnood

De woningnood voor Rotterdamse studenten lijkt groter dan ooit. Lees hier alles over het…

“Het is onvoorstelbaar dat de overheid niet ingrijpt en de studenten zo laat uitbuiten”, stelt LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos in een begeleidend persbericht. “Door het grote tekort aan studentenkamers hebben studenten geen keus en moeten ze wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn.”

De vakbond pleit voor hoge boetes voor huisjesmelkers. De overheid zou bovendien zelf de wet moeten handhaven en het niet aan studenten moeten overlaten om naar de huurcommissie te stappen, waar een procedure soms maanden kan duren.

Vorige week meldde huurplatform Kamernet (op basis van het aanbod in de eerste maanden van dit jaar) dat de gemiddelde huurprijs boven de vierhonderd euro uitkwam. Ook bij Kamernet komt Amsterdam als duurste stad uit de bus. Volgens de kamerwebsite stijgt de huurprijs in Rotterdam het hardst: de gemiddelde prijs voor een kamer ging hier met 7,4 procent omhoog, van 426 naar 458 euro per maand.