Baele richt zich rechtstreeks tot de formateurs die een nieuwe gemeentelijke coalitie smeden: “Wonen en werken staan hoog op alle politieke agenda’s, maar ook studentenhuisvesting is belangrijk. Wij zijn er ook nog, zou ik willen zeggen. Bij ons is de nood het hoogst vergeleken met de andere opleidingen.”
Internationaal talent
Maandag presenteerden de Nederlandse universiteiten en hogescholen hun gezamenlijke internationaliseringsagenda. Daarin spraken ze onder andere hun zorg uit over de huisvestingsproblematiek. In verschillende studentensteden signaleren ze een oververhitte woningmarkt, wat z’n effect heeft op de huisvesting van (internationale) studenten.
“Als je internationaal talent wil aantrekken en behouden voor de stad, moet je ook zorgen dat de huisvesting op orde is”, vult de universiteit via haar woordvoerder aan. In het collegejaar 2024-2025 zijn er in Rotterdam 2160 extra studentenwoningen nodig ten opzichte van het collegejaar 2016-2017. De collegevoorzitter gaat op korte termijn met de Rotterdamse formateurs om tafel om het belang van adequate huisvesting nog eens te benadrukken.
Woningnood
Uit onderzoek dat Erasmus Magazine afgelopen zomer deed, bleek dat het tekort aan studentenwoningen de afgelopen jaren flink gestegen is. Vooral internationals zijn daar de dupe van: ze betalen veel meer dan Nederlandse studenten, moeten ‘hostelhoppen’ of worden zelfs slachtoffer van regelrechte oplichting.
Xior, een mooi gebouw, maar een gruwelijk lelijk voorplein, plant er bomen, die weren bovendien het verkeerslawaai
Reageren niet meer mogelijk.