fraude-woningen-social-media-bas-van-der-schot

Lees meer

Undercover bij de studentenkameroplichters

In Rotterdamse facebookgroepen voor studenten die op zoek zijn naar woonruimte proberen…

Diverse facebookgroepen voor studenten die naar woonruimte zoeken staan vol met nepadvertenties. De oplichters zijn wereldwijd actief. Enkele tientallen advertenties voor woningen in Rotterdam vond EM in exact dezelfde bewoordingen terug in studentensteden over de hele wereld. Ze richten zich vaak specifiek op buitenlandse studenten. Die kunnen namelijk niet zomaar een bezichtiging plannen, kennen de stad nog niet en kunnen bijvoorbeeld niet een week langer bij hun ouders blijven wonen zoals Nederlandse studenten.

Slachtoffers

De oplichters proberen mensen die reageren op de nepadvertentie te overtuigen om vooraf geld over te maken, bijvoorbeeld de borg en een eerste maand huur. Ze doen zich voor als eigenaar, verhuurder of toekomstige huisgenoot. Meestal willen ze dat je die betalingen doet via betaalsystemen als Western Union of MoneyGram of naar een rekeningnummer in het buitenland.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel slachtoffers de oplichters maken. EM waarschuwde meerdere studenten die reageerden op de nepadvertenties. Zij hadden lang niet allemaal door dat ze communiceerden met scammers. Ook sprak EM slachtoffers die tussen de 1.000 en 1.500 euro kwijt zijn geraakt.

Pijnlijk

De politie heeft geen zicht op de omvang van het probleem, zo laat een woordvoerder van de Rotterdamse politie weten. Deze vorm van oplichting wordt namelijk niet apart geregistreerd.

Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en Erasmus Student Network (ESN) Rotterdam hebben geen cijfers. Beide organisaties laten wel weten dat het een bekend probleem is. ESN maakt zich ‘uiteraard’ zorgen over de zwendelpraktijken, laat president Sander van der Neut weten. “Buitenlandse studenten zijn vaak nog niet bekend met hoe de woningmarkt in Nederland werkt en moeten allerlei andere dingen regelen”, verklaart hij het probleem.

“Elk geval is een geval te veel”, vult LSVb-bestuurslid John van Harten aan. “Het is pijnlijk dat internationale studenten te weinig voorlichting krijgen en worden geholpen bij het vinden van een kamer via een makkelijkere weg.” Via de Housing Hotline van de LSVb en de landelijke tak van ESN komen dit soort verhalen vaker binnen. “De reden dat vooral internationale studenten slachtoffer zijn, is dat ze vaak vanuit het buitenland een kamer zoeken”, legt Van Harten uit. “Ze hebben geen netwerk en vaak geen kennis van de lokale situatie en hun rechten. Daar maken oplichters gebruik van.”

Ben je slachtoffer van deze vorm van oplichting en wil je meewerken aan een wetenschappelijk onderzoek naar rental scams? Neem dan contact op met redacteur Tim Ficheroux of ESE-onderzoeker Sophie van der Zee.

Lees 4 reacties