‘Hoge prijzen, slechte kwaliteit’

“Er zijn te weinig studentenkamers beschikbaar, studenten zijn maanden en soms tevergeefs op zoek. Prijzen zijn te hoog, eigenaren houden zich vaak niet aan de normen. De kwaliteit is niet altijd wat je mag verwachten,” schrijft Engberts over de studentenhuisvesting. Met het debat hoopt de PvdA te achterhalen of de noodzakelijke aantallen voor studentenhuisvesting gehaald worden en of het college zich wel voldoende inzet om huisvesting voor studenten te garanderen.

Aanleiding voor de aanvraag van het debat is gesteggel tussen de Erasmus Universiteit en de Gemeente Rotterdam over plannen om op campus Woudestein duizend studentenwoningen te bouwen. Deze plannen dreigen in het water te vallen, omdat er te weinig ruimte is ingetekend in het concept bestemmingsplan van het gebied. Dat viel niet in goede aarde bij de Erasmus Universiteit.

Baele schrijft boze brief

Kristel Baele, voorzitter van het College van Bestuur van de EUR, schreef daarover een brief aan de Gemeenteraad van Rotterdam. Ze benadrukt daarin dat de universiteit en de gemeente Rotterdam een overeenkomst hebben ondertekend om de ‘internationale wervingskracht van Rotterdam als kenniscentrum’ te versterken. Een goed aanbod van studentenhuisvesting is een ‘doorslaggevend selectiecriterium’ om internationale studenten te trekken, volgens Baele.

Het debat vindt plaats op 1 februari. Erasmus Magazine schreef eerder een analyse over de woningnood in Rotterdam. In september bleek dat een toename van het aantal internationale studenten in Rotterdam zorgt voor schaarste op de studentenwoningmarkt. Internationale studenten die naar Rotterdam kwamen, zagen zich daardoor genoodzaakt in hostels te verblijven.