Internationale studenten zijn een gewilde prooi voor huisjesmelkers en oplichters. De Vietnamese studenten Huyen Vu (19) ondervond dat aan den lijve. Een illusie – en 1.000 euro – armer vertelt ze hoe ze slachtoffer werd van een studentenkamerzwendel.

Ze dacht deze zomer haar droomhuis te hebben gevonden. Huyen, zelf al wonend in Rotterdam, was samen met haar vriendin uit Vietnam op zoek naar woonruimte in Rotterdam. Op facebook stond een advertentie. Ze reageerde meteen en vroeg of ze kon komen kijken.

Toen begonnen de moeilijkheden. “De eigenaar zei in Groot-Brittannië te wonen en wilde een voorschot van 1.000 euro, voordat hij naar Nederland zou komen om de kamer te laten zien. Het geld konden we via Western Union overmaken naar een vriend van ons in Londen. Als we de eigenaar een afleveringsbewijs zouden sturen, zou hij ons het huis laten zien en het geld later ophalen.”

Die 1.000 euro hebben jullie overgemaakt?

“We waren in eerst instantie sceptisch. Eerst wilde hij namelijk dat wij het rechtstreeks naar hem over maakten. Toen hij met het voorstel kwam om het naar een vriend van ons over te maken zijn we wel akkoord gegaan. Een goede woning in Rotterdam vinden is namelijk best lastig.”

Bleek dat een goede gok?

“Nee. Die meneer is na het overmaken van het geld niet gekomen vanuit Groot-Brittannië, het huis bleek na een check niet te bestaan en de 1.000 euro is in China bij de Western Union opgenomen. Kennelijk heb je geen identificatie nodig om het geld te innen. Dat wisten wij niet.”

Hebben jullie hulp gezocht?

“Ik ben naar de politie gegaan. Alleen zij doen niets met de scam, want voor een internationaal arrestatiebevel is de zaak niet ernstig genoeg. De politie zegt wel achter het meisje aan te gaan dat de advertentie op Facebook zette. Dat was namelijk een Tilburgs meisje en niet dezelfde persoon als de oplichter. Maar nu – twee maanden na de aangifte – heb ik daar nog niets van gehoord.”

Heb je al een andere kamer?

“Ik heb na dit incident gelukkig een kamer in Kralingen kunnen vinden. Ik was de eerste die op de advertentie reageerde van dat huis, na drie uur had de huisbaas al vijftig reacties, vertelde hij.”

“Voor mijn vriendin is het anders. Zij zit nog in Vietnam en heeft nog geen kamer, terwijl haar colleges in september begonnen. Als je niet in Rotterdam bent terwijl je zoekt, is het lastig om iets te vinden. Voor een huisbaas of studenten die nieuwe huisgenoten zoeken is het veel makkelijker om mensen uit te nodigen die gewoon kunnen komen kijken.”

Heb je tips voor anderen zodat het hen niet overkomt?

“Toen wij achteraf controleerden op het huisnummer en postcode bleken die niet bij elkaar te horen. Bovendien bleek de identiteit van degene met wie contact hadden moeilijk te achterhalen. Dus er waren wel aanwijzingen, een tip zou zijn om dat te controleren. En probeer altijd een kamer fysiek te bekijken voordat je toezeggingen doet met geld, al is dat soms lastig als internationale student. En tot slot: maak nooit gebruik van Western Union voor transacties.”

EM duikt in september in de studentenwoningmarkt. Komende week publiceren we meerdere verhalen over het kamertekort en de woonsituatie van (internationale) studenten. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Mail ze naar [email protected].

Lees alle verhalen in onze special over woningnood.