ROOM in de Van Vollenhovenstraat (ongeveer twintig studenten), King Kong in de Witte de Withstraat (stuk of twaalf), Sparks aan de Westersingel (geen idee hoeveel precies), Mafkees in de Vijverhofstraat (vier of vijf die hier al langer dan drie weken slapen). De hostels hebben allemaal internationale studenten op hun slaapzalen. En niet voor het eerst, want de laatste jaren hebben ze aan het begin van het collegejaar altijd studenten op de stoep staan die geen huis kunnen vinden in Rotterdam.

‘Toen heb ik eerst heel hard gehuild’

Vier maanden geleden was ze al aan het zoeken, bellen en mailen, maar Rina (19, IBA) heeft nog steeds geen kamer. Tijdens de Eurekaweek verbleef ze in hostel Stayokay, maar haar bed was al geboekt voor de volgende periode. “Daar stond ik dan. Helemaal vanuit Estland, met mijn vijf tassen, maar nog steeds zonder huis.”

Nu verblijft ze in King Kong, maar de zoektocht gaat verder. “Mijn moeder belde laatst om te vragen hoe het ging, maar ik had echt even alle emoties uitgeschakeld. Later ging ik door het gesprek met mijn moeder nadenken over de hele huizenzoektocht en de onzekerheid en toen heb ik eerst heel hard gehuild.” Een kamer huren en vanuit Estland geld overmaken durfde ze niet. “Zo is mijn oudere zus opgelicht.”

Naast haar zit de 23-jarige Nederlandse Nienke die net begonnen is aan de Willem de Kooning. Zij heeft al zeker zes huizen bezichtigd, maar is nergens gekozen. Nienke hoopte dat haar klasgenoten nog een gouden tip zouden hebben. Helaas blijkt dat niet zo. Rina’s nieuw gemaakte vrienden van de Eurekaweek zoeken druk met haar mee. “Alle advertenties die ze sturen heb ik al gezien, maar dat maakt niet uit. Ze hebben toegezegd dat ik altijd op de bank mag slapen. Dakloos raak ik dus niet.”

Dat geeft de 19-jarige wat rust, maar ideaal is het zeker niet. Ze maakt zich zorgen over het begin van de colleges. Slapen op een slaapzaal en haar opdrachten maken vanuit de rumoerige gemeenschappelijke ruimte is niet ideaal. “Het is hier erg gezellig, maar ik kom wel voor mijn studie hierheen. Daar wil ik wel op kunnen focussen.” Daarnaast is het met 15 euro per nacht uit te houden voor Rina, maar echt goedkoop is het verblijf in een hostel niet.

Rina en Ninke
“We doen hele dagen eigenlijk niets anders dan kamers zoeken”, vertellen Rina (links) en Ninke (rechts)

Blijvend en hardnekkig probleem

Dat studentenhuisvesting in verschillende Nederlandse steden een probleem is, is wederom goed te zien, zegt John van Harten. Bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is hij verantwoordelijk voor huisvesting. “Dat in Wageningen en in Groningen tentenkampen staan, maakt wel duidelijk dat het probleem nog niet is opgelost. Er is al jaren een kamertekort en dat is een blijvend probleem. De cijfers laten een groei in het aantal buitenlandse studenten zien.”

woningnood-special-september-2017-unit-201 kamernoodcropped

Onderdeel van de Special

Woningnood

De woningnood voor Rotterdamse studenten lijkt groter dan ooit. Lees hier alles over het…

Het is een hardnekkig probleem, laat ook Erasmus Student Netwerk (ESN) weten. “Het zou ideaal zijn als de universiteit meer woningen aan zou kunnen bieden zoals dat in sommige andere landen ook het geval is.” Als de studenten al een woonruimte vinden, betalen ze snel ‘veel te veel’, waarschuwt ESN nog. “De internationale studenten zijn zo wanhopig op zoek dat ze elke prijs accepteren.”

Nederlandse universiteiten blijven studenten van over de hele wereld aantrekken, zonder plannen te maken voor hun huisvesting, meent Van Harten. “Vaak maken onderwijsinstellingen wel afspraken met woningcorporaties en wordt een aantal kamers gereserveerd voor studenten, maar dat is niet voldoende. Universiteiten nemen hun verantwoordelijkheid niet. Ze werven wel nieuwe studenten, maar denken onvoldoende na over waar zij moeten verblijven.”

‘Zulke hoge verwachtingen, maar het valt tegen’

Dat is ook precies wat Mexicaanse Mateo (21) en de 26-jarige Angel uit El Salvador niet begrijpen: “Waarom schept Nederland een beeld van een land met veel internationale betrekkingen als er niet wordt nagedacht over waar internationals moeten wonen?” Angel heeft na zijn stage in Nederland hier een baan aangeboden gekregen, maar een betaalbare woning lijkt onvindbaar. In King Kong ontmoette hij Mateo, die in Delft studeert. “Ik had een kamer, die heb ik onder verhuurd toen ik een half jaar naar Duitsland ging voor mijn studie. Bij terugkomst was het huis verkocht. Als huurder had ik blijkbaar geen rechten omdat ik zes maanden weg was. Dit jaar ga ik afstuderen, dat kan toch niet vanuit een hostel?”

De twee raken niet uitgesproken over hoe onduidelijk de regels voor verhuurders zijn in Nederland. “Het is op zoveel plekken zo’n gedoe om een huis te vinden”, vertelt Mateo. “Mijn zus heeft jarenlang in Utrecht gestudeerd, maar is naar Berlijn verhuisd. Daar vond ze snel een huis.” Angel: “Mensen komen hier met torenhoge verwachtingen, maar dat valt zo lelijk tegen.” De jonge internationals voelen zich in de steek gelaten, en daarin zijn ze niet alleen: studenten Emma en James vertelden eerder al hoe frustrerend hun zoektocht is.

em-woning-bedrog-rotterdam-tent bas van der schot woningnood

Lees hier het verhaal van James en Emma

‘Ik vertrouwde mijn oplichter volledig’

James en Emma werden slachtoffer van dezelfde oplichter. Nu zoeken ze tevergeefs naar…

1300 kamers voor buitenlandse studenten

“Het is zeker niet zo dat we internationale studenten aan hun lot overlaten”, laat een woordvoerder van de Erasmus Universiteit weten. “We proberen hen juist zo goed mogelijk te helpen. Dat begint met goede informatievoorziening en ook door internationale studenten erop te wijzen tijdig te beginnen met het zoeken van een kamer.” Wel werkt de universiteit nog aan een ‘online portal’ om internationale studenten ‘nog beter van dienst te zijn’.

 De universiteit kiest er bewust voor om zelf geen studentenhuisvesting te beheren, maar samen te werken met corporaties als SSH en Xior. Dit jaar heeft de Rotterdamse universiteit 1.300 kamers voor internationale studenten, 500 meer dan vorig collegejaar door een nieuwe overeenkomst met HousingAnywhere. Maar daarmee heeft nog geen kwart van alle internationale studenten een door de universiteit geregeld dak boven hun hoofd.

In mei hebben de EUR en de Hogeschool Rotterdam bij de Rotterdamse politiek gepleit voor meer studentenhuisvesting in Rotterdam. “Gelukkig heeft het nieuwe college van burgemeester en wethouders het plan om 2000 extra studentenwoningen te realiseren. We weten en begrijpen dat het op de huidige, krappe woningmarkt lastig is om een kamer te vinden. Daarom doen we ons uiterste best om internationale studenten te helpen. Maar het is hier nog niet nodig om maatregelen zoals in Groningen te nemen.”

Troostende woorden

Studenten die vragen hebben, kunnen die stellen bij het Housing Team, laat de universiteit tot slot weten. De echte troostende woorden komen van de manager van King Kong Hostel, Alisa Kokorina. “Ik was ook 19 toen ik naar Nederland kwam”, zegt ze bemoedigend tegen Rina. “Dat is inmiddels al even geleden en wat ik de laatste jaren zie, is dat er vanaf oktober weer meer vrijkomt. Houd nog even vol. Het komt wel goed.”