De woningnood voor studenten in Rotterdam neemt toe. Bij Marieke Oomen, de kersverse voorzitter van het Erasmus Student Network Rotterdam (ESN-Rotterdam), kloppen veel wanhopige buitenlandse studenten aan. Ze maakt zich zorgen: “Internationals betalen te veel voor kamers die Nederlandse studenten nooit zouden accepteren.”

Hoe groot is het probleem?

“Precieze aantallen weten we niet. Maar het is elk jaar opnieuw een groot probleem: heel veel studenten zitten zonder kamer, verblijven een maand in een hostel en komen uiteindelijk in Schiedam of Capelle terecht. Ze betalen veel te veel, voor te kleine kamers; kamers die Nederlandse studenten nooit zouden accepteren.”

“Een meisje vertelde me tijdens de introductiedagen van ESN dat ze 400 euro betaalt voor acht vierkante meter in Capelle, de studeerkamer van de eigenaar. Hoewel ik het gevoel had dat ze werd afgezet was zij allang blij dat ze een kamer had. Andere internationale studenten waren zelfs jaloers op haar.”

Hoe zijn de studenten die bij ESN aankloppen eraan toe?

“Vorige week kwam een meisje huilend op ons kantoor. Ze had al meer dan twee maanden gezocht, alles al geprobeerd en wist echt niet meer wat ze moest doen. Veel studenten hebben op dat moment het gevoel dat het niet meer goedkomt en dat ze zes maanden in een hostel moeten wonen. Dat is natuurlijk geen fijn begin van het collegejaar. Ze zijn urenlang bezig met het surfen op websites, het bellen naar huiseigenaren en het bezichtigen van kamers, maar de concurrentie van andere studenten is gigantisch. En als de ander bereid is om twee keer zoveel te betalen maak je gewoon geen kans meer.”

Hoe helpen jullie studenten met woonproblemen?

“We zijn er vooral voor de persoonlijke ondersteuning, je kan altijd bij ons binnenlopen. We verwijzen woningzoekenden door naar het International Office, dat ze kan helpen met huisvesting. Verder laten we ze opties om aan kamers te komen zien, zoals Housing Anywhere, Kamernet, Student Hotel.”

Moeten de universiteit en de gemeente meer doen?

“Er kan natuurlijk altijd meer gebeuren. Internationale studenten zijn een mooie aanvulling op de universiteit en het studentenleven in Rotterdam. Die stroom internationale studenten moet worden aangemoedigd, en dat gebeurt ook vanuit de universiteit. Maar als we door willen gaan met het actief werven van internationale studenten moeten er ook kamers voor ze beschikbaar zijn. Hier mag de gemeente ook best meer aan meehelpen. Makkelijk is het natuurlijk niet, je kunt niet in twee maanden tijd een studentencomplex uit de grond toveren. Wat dat betreft vind ik dat de universiteit het afgelopen jaar, met bijvoorbeeld het nieuwe gebouw van Xior, al heel veel extra aandacht aan huisvesting voor internationale studenten heeft besteed. Ik hoop dat ze dat komend jaar weer doen. Dat is de enige manier om de toestroom van internationale studenten bij te benen.”

Lees één reactie