Dat je je moeder niet moet meenemen naar een hospiteeravond, weet iedereen. Toch? Maar hoe krijg je wel een kamer via een hospiteeravond? EM vroeg vier studenten die onlangs een hospiteeravond organiseerden om tips.

#1 Niet copy-pasten

Het begint met de berichtjes, zegt Nikki Jansen (22): “Ik bekijk eerst de eerste zin. Het gebeurt echt dat mensen in de aanhef een verkeerde naam zetten, dan weet je dat het een copy-paste berichtje is: die vallen al meteen af. Ik raad ook aan om het kort te houden: wie ben je, wat doe je, waarom pas je bij het huis? In te lange berichten heeft niemand zin, helemaal niet als je veel reacties hebt.”

#2 Zorg dat je zelf een leuke avond hebt

En op de avond zelf? Max van Winden (21) vergelijkt het met een verjaardag waar je niemand kent. “Zorg vooral dat je een beetje een leuke avond hebt, til er niet te zwaar aan.” De hospiteeravond is bedoeld om te kijken wie een klik heeft met de huidige huisgenoten, zegt Stan van Aaken (23). “Als dat niet zo is, moet je dat niet meteen zien als jouw fout. Je kunt er ook gewoon niet tussen passen.”

#3 Forceer het niet

Het belangrijkste volgens Max: “Wees jezelf.” Maar forceer het niet. Luna Goudswaard (21), tot voor kort bewoonster van een meidenhuis: “Sommige mensen dringen zich echt op en praten door anderen heen. Dat vind ik heel irritant. Geef anderen ook een kans.” Stan waarschuwt ook voor het geforceerde: “Doe jezelf niet interessanter voor dan je bent en ga niet opscheppen. Daar prik je meteen doorheen.”

#4 Cadeau's zijn ongemakkelijk

Moet je een cadeautje meenemen? Bier is altijd een pluspunt, zegt Nikki. Maar een ander presentje? “Niet doen,” zegt Stan. Bij de hospiteeravonden van Luna gebeurde het ook weleens. “Een cadeau moet je alleen doen als je dat goed kan brengen, maar vaak is het ongemakkelijk.”

EM duikt in september in de studentenwoningmarkt. Komende week publiceren we meerdere verhalen over het kamertekort en de woonsituatie van (internationale) studenten. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Mail ze naar [email protected].

Lees alle verhalen in onze special over woningnood.