Wakker worden met een boormachine in nieuw studentencomplex

Het nieuwe appartementencomplex op de hoek van campus Woudestein wordt al bewoond door internationale studenten. Het complex is echter nog niet af en de eerste bewoners hebben voorlopig de wake-up ringtone ‘boormachine’ die in het gehele gebouw om zeven uur ’s ochtends afgaat.

Beeld: Boris Berg

Bij de ingang van de campus, naast het Bayle gebouw, heeft projectontwikkelaar Xior een nieuw studentenappartementencomplex uit de grond gestampt. Het acht verdiepingen hoge gebouw verhuurt 259 studio’s variërend van achttien tot tweeëndertig vierkante meter aan eerstejaars internationale EUR-studenten. De prijs van de kamers ligt tussen de 600 en 690 euro inclusief.

Vertraging

Het gebouw is al vanaf juli compleet volgeboekt en moest per 1 september gereed zijn. Maar zoals dat vaker gebeurt bij bouwprojecten, liep dat wat vertraging op. “Alle kamers zijn in principe af, maar in de kamers op de begane grond moeten de puntjes nog op de i worden gezet”, stelt Robin Cremers, de woordvoerder van Xior. “Eind september moet het gehele pand klaar zijn.”

Binnenplaats van Xior Student Housing. Beeld: Boris Berg

Een avontuur om je kamer te bereiken

In de afgewerkte delen van het gebouw zijn al nieuwe studenten getrokken. Ze moeten zich een weg banen tussen bouwlieden en stellages door om bij hun kamers te komen. De gangen zijn nog niet geverfd en op de muren staan nog cijfers geschreven met potlood. Vanuit de hangstellingen klinken ontzagwekkende geluiden die door alle muren heen trillen en bij het naar buiten gaan moet je opletten dat er geen graafmachine over je tenen rijdt.

Live-show achter glas

Dominik Filip. Beeld: Boris Berg

Dominik Filip uit Slovakije studeert Finance and Investment op de EUR. Hij vindt de kamer goed genoeg, maar heeft wel veel last van de herrie die vaak om zeven uur ’s ochtends begint. Daarnaast ontbrak er nog van alles in zijn gemeubileerde kamer. “Sinds gisteren heb ik pas een gordijn, daarvoor kon iedereen die buiten op de tram stond te wachten genieten van een live-show achter glas als ik me omkleedde, het enige wat er nog aan ontbrak waren de rode lichtjes.”

James O’Donnell uit Ierland volgt een master Behavioral Economics op de EUR. Zijn wc moet nog worden gerepareerd maar verder vindt hij het gebouw fantastisch en heeft hij goed contact met andere studenten op zijn verdieping. Hij heeft zijn gordijnen vaak dicht omdat hij aan de zogenaamde inner circle, de binnentuin van het gebouw woont. “Je kan zo bij je buren naar binnen gluren, en zij dus ook bij jou.”

George Verros uit Griekenland heeft de grootste kamer van het gebouw en studeert ook Behavioral Economics. Voor Verros is het universitaire systeem in Nederland wel even wennen. “In Griekenland is dat heel anders. De manier waarop hier echter met bouwprojecten om wordt gegaan komt een stuk dichter bij het Griekse systeem. Ons werd beloofd dat er na 1 september nog wat kleine aanpassingen zouden worden gedaan”. “Maar”, zegt hij lachend, “in het Grieks noemen we dit gewoon een γιαπί, een bouwput.”

Uitsluitend eerstejaars

Het nieuwe gebouw op de campus is in overleg met de EUR uitsluitend bestemd voor nieuwe internationale EUR-studenten. Voor deze groep is het vaak moeilijk om zelfstandig een kamer te vinden in Rotterdam.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

  • Geef een reactie
  • Reacties

  • Unbelievable what they sell to international students for almost 700 EUR. But it doesn’t matter because they have no choice and have to take what is offered. The building almost generates monthly revenue of 170k or 5600 a day, that’s 2 million a year! What must it be to own an international student building.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Toegestane HTML code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>