Ondanks de magere opkomst, ontleedden de drie studenten die aanwezig waren bij de lezing over interculturele communicatie thema’s als stereotypen, etnocentrisme en essentialisme onder leiding van docent Maaike Aans. “In etnocentrisme gebruik je je eigen cultuur als de norm.”, legt ze uit.
Na twee weken thuis in quarantaine te hebben gezeten, gaf docent Peter Verkoeijen een TED Talk-achtige lezing die het moeilijke kansberekening veranderde in een makkelijk te volgen college.
In het college Families and Inequalities discussiëren Masterstudenten Sociologie erop los over de taakverdeling van mannen en vrouwen. “In feite moeten we nog veel genderpatronen doorbreken.”
In dit vaardigheidsseminar van professor Bob Zietse leren studenten geneeskunde allerlei vragen over nieren te beantwoorden. “Je mag niet gokken hoeveel de patiënt heeft geplast.”
Ondanks dat het college Science Fiction and Media van docent Etienne Augé drie uur duurt, vervelen studenten zich geen moment. Met fragmenten uit films en interviews verkennen ze de achterliggende ideeën achter fascinerende verhalen over de toekomst. “Voordat ik dit college volgde, besefte ik niet hoe relevant sciencefiction is om de wereld te begrijpen.”
Beschadigd of verrijkend? Tijdens het college Esthetiek bij het Depot Boijmans leren studenten over kunst en postmodernisme en discussiëren ze over het pindakaasvloerincident bij het museum elf jaar geleden.
Aan de hand van veel emoji’s legt docent Jeroen Suijs uit hoe je in de boekhouding rekening houdt met onverwachte situaties, zoals retourneringen en veel te late (of geen) betalingen.
“Was de Ronde Stad van Bagdad een islamitische stad? In het college Islam, a political history leren studenten van het Erasmus University College over de politieke geschiedenis van de islam aan de hand van historische bouwwerken.
In het college Innovatiemanagement van docent Jasmien Khattab krijgen bedrijfskundestudenten een quiz voor hun kiezen, waarmee ze hun opgedane kennis kunnen toetsen. Student Max wint en krijgt een zak chocolademuntjes als prijs.
Studenten van het Erasmus University College wonen hun eerste college anatomie bij in het Erasmus MC, waar ze voor het eerst alle soorten menselijke botten te zien krijgen. Studenten onderzochten de wervelkolom, hoewel sommigen zich ongemakkelijk voelden door de aanwezigheid van geconserveerde menselijke lichamen.
Studenten en onderzoekers aan het International Institute of Social Studies discussiëren over het machtssysteem en kolonialiteit in de kunst. “Universaliteit is een westers narratief. Daarmee bepaalt het Westen wat mooi is en wat niet.”
Tijdens het college Neuromarketing laten masterstudenten Marketing Management hun eigen hersenen onderzoeken en scannen. Meer dan vijftig enthousiaste studenten analyseren de hersenactiviteit bij blootstelling aan prikkels, zoals reclamespots.
Hoe realistisch is de representatie van mensen met autisme in de populaire cultuur? Met Docent Aleksandra Badura, studenten aan het Erasmus University College bespreken tijdens het college Genes, Brains and Society de biologische en sociale aspecten van autisme.
Vanuit het perspectief van een ex-gevangene, ervaren studenten de criminele wereld uit de eerste hand tijdens dit vier uur durende college Criminologie.”Wij wilden ze helemaal geen pijn doen, het ging puur om het geld!”
Op een warme zomerdag stellen studenten filosofie vragen aan Hannah Arendt’s opvattingen over onderwijs tijdens een college Filosofie en Praktijk.
Studenten meten hun hersensactiviteit door middel van elektro-encefalografie in het college Elektrofysiologie. “Oeps, sorry! Ik heb te veel gel gespoten.”
In de reeks colleges AI and societal impact verkennen studenten de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) op verschillende aspecten van het leven. Claartje ter Hoeven spreekt over uitbuiting op de digitale arbeidsmarkt.
In het laatste college van Fashion Media presenteren studenten hun eindopdracht, van een tentoonstelling over modieuze criminelen tot een podcast over de invloed van sociale media op schoonheidsidealen onder jongeren. “Dit college heeft mijn consumptiegedrag veranderd.”
In het college Neuroscience of everything leren studenten van het Erasmus University College de anatomie van hersenen. “Door mijn ex ben ik geïnteresseerd geraakt in alles wat te maken heeft met het brein.”
In het college Advertising and Communication leren marketingstudenten strategieën om mensen te beïnvloeden en te overtuigen. “Soms werkt een verzoek averechts, dan is het beter dat je er niets van zegt.”
In het college Migration, citizenship and identity in a globalising world bedenken geschiedenisstudenten de beste manier om een leger te werven als er oorlog breekt in hun niet-bestaande land Utopia. “Als ik opgeroepen word voor dienstplicht, dan ga ik dat zeker doen. Ik laat me niet uit mijn land jagen.”
In het college Economics of Arts and Culture leren studenten waarom de toegangsprijs voor kunstvoorstellingen sneller stijgt dan de prijs van, bijvoorbeeld, hun kledingstuk. “Als artiest word ik nooit echt goed betaald voor mijn voorstellingen, het kost me soms geld om te kunnen optreden.”
Hoe kunnen we de rechten van mensen met een beperking waarborgen en waar ligt de grens voor zelfbeschikking voor deze groep? Dat zijn de centrale vragen in het college International Health Law van docent André den Exter. “Ik krijg door dit college een breder zicht op het vak.”
In een dansworkshop geeft Suzan Tunca studenten handvatten om met klimaatangst om te gaan. “Soms is het goed om bezig te zijn met je lichaam in plaats van met je gedachten.”