Vijf minuten voordat docent Ana Uribe Sandoval binnenkomt, zitten studenten al braaf in een halve cirkel in een collegezaal in het Polakgebouw. Een groepje kletst over een Netflix-serie terwijl de anderen geconcentreerd hun presentatie voorbereiden.

College: Fashion Media, dinsdag 13.00 uur in het Polakgebouw 2-18

Docent: Anna Uribe Sandoval

Onderwerp: Presentatie van eindopdrachten

Publiek: Dit is een minor, dus iedereen kan dit college volgen. In de collegehal zitten twintig studenten met creatieve ideeën voor hun eindopdracht.

Reden om te volgen: Het college geeft veel ruimte voor creativiteit. Studenten ontwerpen een eigen modepagina, posters en hand-outs. Ze komen met de gekste ideeën voor hun opdrachten, en alles mag – zolang je het maar kan onderbouwen. De uitjes zijn ook leuk. Laatst zijn ze in het Kunstmuseum Den Haag geweest voor de tentoonstelling Royals & Rebels.

Studenten presenteren vandaag hun eindopdracht voordat ze een week later de complete uitwerking inleveren. Hiervoor kunnen ze kiezen of ze een analyse maken in de vorm van een werkstuk, of een uitgebreid plan maken voor een mode- of mediaproductie. Alle producties moeten wel gebaseerd zijn op theorieën die ze in het college hebben behandeld.

College Fashion_Pauline Wiersema_collegeverhaal (2)
Beeld door: Pauline Wiersema

Het college gaat over de rol van media in de modewereld en vice versa. “Mediakanalen zijn noodzakelijk voor het bestaan van mode en de mode-industrie zoals we die vandaag de dag kennen”, vertelt docent Uribe Sandoval. Ze vat het college kort samen voordat studenten beginnen met hun presentatie. “Er is een wisselwerking tussen de media en de industrie, ze voeden elkaar. Het tijdschrift Vogue kan bijvoorbeeld niet bestaan zonder grote modemerken en de modemerken kunnen niet bestaan zonder Vogue.”

Modieuze misdadigers

College Fashion_Pauline Wiersema_collegeverhaal (3)
Beeld door: Pauline Wiersema

“Ik heb de voorstellen van jullie eindopdrachten bekeken”, zegt docent Uribe Sandoval. “In het algemeen zie ik twee verschillende richtingen: de ene helft maakt een modeproductie en gebruikt daarbij media om zich te profileren, en de andere creëert een mediaproductie die inspeelt op de behoeften van zowel de mode-industrie als de consument. Ik ben benieuwd naar de verdere uitwerking.”

College Fashion_Pauline Wiersema_collegeverhaal (5)
Beeld door: Pauline Wiersema

Om de beurt vertellen studenten over hun ideeën. Een student maakt een plan voor een modetentoonstelling met als thema ‘Criminal closet’. “Als je hun stijl goed bekijkt, zie je dat sommige criminelen modieus zijn”, vertelt ze. “Ik wil graag een modetentoonstelling organiseren die de kleren en de stijl laat zien van de modieuze criminelen.” Onder andere bankovervallers Bonnie en Clyde en oplichtster Anna Sorokin behoren volgens haar tot deze criminelen met een fashion statement.

“Een interessant idee”, reageert docent Uribe Sandoval. “Maar heb je al nagedacht over de ethiek van het verhaal? Is het ethisch verantwoord om misdadigers als modieus te portretteren?” De docent adviseert de student om het ethische vraagstuk mee te nemen in haar definitieve uitwerking.

Body positivity

Een andere student heeft een idee om een podcast te maken over mode en sociale media. In de podcast wil ze onderzoeken hoe sociale media de schoonheidsidealen onder jongeren beïnvloeden. “Ik zie bijvoorbeeld een body positivity-beweging ontstaan door TikTok”, zegt de student. “Vooral jonge meisjes omarmen deze beweging, ze zijn niet meer bezig met afvallen of met voldoen aan het ideale schoonheidsplaatje.”

College Fashion_Pauline Wiersema_collegeverhaal (1)
Beeld door: Pauline Wiersema

Het is waar dat sociale media een positieve invloed kunnen hebben op jonge mensen, zegt de docent. “Maar aan de andere kant creëren sociale media een niet-realistisch beeld van het leven”, vertelt ze. “Ik las een tijdje geleden een nieuwsbericht over 12-jarige tienermeisjes die door TikTok massaal retinol gebruiken omdat ze vroeg willen beginnen met het voorkomen van rimpels.” Uribe Sandoval geeft vervolgens tips aan de student hoe ze haar insteek kan bepalen en wie ze zou kunnen uitnodigen voor haar podcast.

Interactief

Studenten Robin, Christina en Salma vinden het jammer dat de collegereeks voorbij is. “Ik vond het echt tof”, vertelt Salma. Er is veel ruimte voor creativiteit, vertelt student Christina. “De opdrachten zijn heel praktisch.” In een groep moesten ze bijvoorbeeld een artikel lezen en de samenvatting presenteren aan medestudenten. “Maar we moesten de presentatie zo leuk mogelijk maken. Dus we hebben posters en blaadjes ontworpen.”

Als student Econometrie is deze manier van leren een verademing voor Christina. “Het is heel interactief, de leerstof blijft goed hangen en we leren ook nog van elkaar.”

Geen glitter meer

De studenten zijn ook te spreken over de inhoud van het college. “Dit college is een eyeopener”, zegt student Robin. “We leren verschillende aspecten van mode, zoals de economie en de geschiedenis van de modewereld. Je komt erachter hoe groot de rol van de modesector is in het dagelijks leven.”

College Fashion_Pauline Wiersema_collegeverhaal (4)

Student Salma voegt eraan toe: “Hiervoor realiseerde ik me niet hoe niet-duurzaam ik was. Ik hou van shoppen en besefte niet hoeveel energie wordt gebruikt om mijn kleren te produceren”, vertelt ze. “Dit college heeft mijn consumptiegedrag veranderd. Ik ben me bewuster geworden van wat ik koop, hoeveel ik koop en waar ik het koop. Spullen met glitters koop ik bijvoorbeeld niet meer omdat de glitters in het water terecht kunnen komen en slecht voor het milieu zijn. Ook koop ik alleen dingen waarvan ik weet dat ik ze jarenlang zal gebruiken.”

College AI_illustratie_in de collegebank_Pauline Wiersema (3)

Lees meer

Wie maakt je socialemedia-feed schoon? Studenten leren over digitale uitbuiting in het college over kunstmatige intelligentie

In de reeks colleges AI and societal impact verkennen studenten de invloed van…

Redacteur Feba Sukmana en illustrator Pauline Wiersema volgen iedere maand een college. Samen beschrijven en verbeelden ze hoe het onderwijs wordt gegeven, wat er allemaal in de collegezaal gebeurt en wat studenten van het college vinden.

EM is op zoek naar de beste, grappigste of interessantste colleges op de EUR. Moeten we een keer bij jouw docent langs? Tip ons op [email protected]