“Het College van Bestuur wil dat ESHCC ‘robuuster’ wordt. Een fusie met een andere faculteit wordt daarom overwogen.” De geruchten gingen al even de ronde, maar eind 2018 wordt een mogelijke fusie besproken in de faculteitsraad. Medewerkers hebben nog veel vragen over het onderzoek dat interim-decaan Dymph van den Boom doet naar de toekomst van de ESHCC.
Al snel blijkt dat de meerderheid van de ESHCC-medewerkers tegen de fusie is, en ook de ESSB’ers zijn niet unaniem voor.
Van den Boom blijft bij haar standpunt dat een fusie het beste is voor de faculteit, het liefst een fusie met de ESSB. Het College van Bestuur deelt die opvatting, tot onvrede van de faculteitsraden.
Plots vertrok Van den Boom bij de ESHCC. “Van den Boom was aangesteld om een advies uit te brengen over de toekomst van de faculteit. Dat is nu afgerond, dus ze draagt het stokje over”, liet een universiteitswoordvoerder weten. Een week later bracht de krant NRC Handelsblad het bericht dat de decaan plagiaat zou hebben gepleegd.
Ondertussen lopen de fusieplannen vertraging op, en na een wekenlange periode van discussies, open brieven en negatieve adviezen wordt het idee om de faculteiten voor sociale en geesteswetenschappen te fuseren van tafel gehaald.
Met de gecancelde fusie keert de rust nog niet terug bij de faculteit. Op dezelfde dag dat bekend wordt dat de fusie niet doorgaat, zeggen twaalf stafleden van Geschiedenis het vertrouwen op in het bestuur van de faculteit. De onrust is aanleiding voor een cultuuronderzoek.
De opvolger van oud-interim-decaan Dymph van den Boom wordt bekendgemaakt: Frank van der Duijn Schouten, eveneens interim-decaan bij de Erasmus School of Economics (ESE). Hij komt op een moment dat het niet zo lekker gaat bij de ESHCC.
In een reactie schrijft Marc Verboord, universitair hoofddocent bij de afdeling media & communicatie van de ESHCC, dat hij zich helemaal niet herkent in de verhalen over een angstcultuur.
Een forensisch onderzoeksbureau kijkt ongevraagd in de persoonlijke mailboxen van medewerkers, wat een kettingreactie van verontwaardiging oproept. Als de storm enigszins is gaan liggen, komen de fusieplannen weer terug op tafel. Interim-decaan Van der Duijn Schouten vindt het écht de beste optie voor de ESHCC. In zijn advies trekt hij harde conclusies, vooral over het bestuur van de faculteit.
In een apart dossier zijn de verdere stukken over het mailonderzoek gebundeld. De mailboxen van 22 medewerkers werden onderzocht. Het CvB zou ‘signalen gekregen’ hebben dat medewerkers van de ESHCC de bron zouden zijn van de plagiaatbeschuldigingen over Van den Boom.
Ondertussen wordt in de plannen een situatie geschetst waarin de ESHCC zou kunnen fuseren met de Erasmus School of Philosophy (ESPhil). Dat maakt veel los bij de filosofen, die graag een onafhankelijke faculteit blijven. Van der Duijn Schouten ziet het anders.
Mede op verzoek van de faculteitsraad en de interim-decaan wordt het cultuuronderzoek binnen de ESHCC opgeschort. De mogelijke onrust die een dergelijk onderzoek zou veroorzaken is de belangrijkste reden om er vanaf te zien. Rector Magnificus Rutger Engels spreekt zich uit over het mailonderzoek bij ESHCC. Ondanks grote protesten laat hij weten geen spijt te hebben van het onderzoek.
Met het besluit de faculteit ESHCC toch niet te laten fuseren hoopt het College van Bestuur duidelijkheid te geven na een ‘tumultueus’ jaar.