“Het is belangrijk dat we erkennen dat racisme een institutioneel probleem is, dat aanwezig is op de universiteit. In élk onderdeel van het leven in de samenleving.” Dat zei Jess Bier, universitair docent Urbane Sociologie in Erasmus TV. De universiteit is nog een wit bolwerk, én er wordt niet genoeg aan gedaan om dit veranderen, is steeds vaker de conclusie van gesprekken.
Diversiteit is meer dan kleur
Het is de universiteit wel eens verweten vooral te kijken naar genderdiversiteit, en ook over die verhoudingen zijn er nog zorgen. Diversiteit gaat ook over verschillende sociale achtergronden, functiebeperkingen, seksuele geaardheid en meer.
Maar hoe veilig is de campus? In Whatsappgroepen van Erasmus University College (EUC) en bij Bestuurskunde zijn racistische en antisemitische berichten gedeeld. Erasmus School of Philosophy is op de vingers getikt door het College van de Rechten van de Mens voor ‘verboden onderscheid op grond van geslacht’. Waar kun je heenstappen bij uitsluiting, een onveilig gevoel of racisme?
Verenigingen
Deze verenigingen hebben zich dit jaar uitgesproken over het belang van diversiteit. De Chinese studentenvereniging CSA-EUR schreef met anderen een open brief aan minister-president Mark Rutte, omdat ze zich niet gehoord voelen. Erasmus School of Colour wil diverse en inclusieve campus. Erasmus Pride is nieuwe vereniging. “Het is belangrijk dat Rotterdam een goede vertegenwoordiging van de LHBT+-student heeft”, zei de voorzitter.