“Het was een belangrijk jaar voor ons, ons oprichtingsjaar. Maar corona had andere plannen”, zegt voorzitter Fabian Lips. De oprichting liep wat vertraging op, onder andere met het creëren van de statuten bij de notaris. Maar sinds deze week staat Erasmus Pride ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kan de vereniging aan de slag met een bankrekening en een ledenadministratie.

Online activiteiten

Door de coronacrisis ging ook het Eurovisie Songfestival niet door, wat voor Erasmus Pride het hoogtepunt van dit collegejaar had moeten worden. “We hadden de hele week allerlei activiteiten georganiseerd die nu niet door konden gaan. Quizzen in samenwerking met Studium Generale, een viewing party voor mensen die geen kaartje voor Eurovisie konden bemachtigen, borrels, een groot studentenfeest. Behoorlijk balen, want we hebben heel veel energie gestoken in dit oprichtingsjaar. Maar aan de andere kant: wat kun je doen tegen een pandemie?” In de tussentijd heeft Erasmus Pride wel online activiteiten georganiseerd. “Vooral Zoomborrels en vorige week een scavenger hunt met opdrachten in je eigen huis. Dat was heel leuk, iedereen was ontzettend competitief.”

Leden werven

Erasmus Pride bestaat al langer, maar was de afgelopen jaren een netwerk, ‘een beetje een lege huls’. Daar komt nu dus verandering in. Om door de universiteit erkend te worden, heeft de nieuwbakken vereniging vijftig leden nodig. Wat Lips betreft is dat dan ook de belangrijkste doelstelling voor komend jaar.

Vooral de Eurekaweek en Rotterdam Pride zijn belangrijke momenten om leden te werven, zegt Lips. “Zeker, de Eurekaweek wordt wel spannend, want de vereniging heeft redelijk stilgelegen de afgelopen maanden. Veel internationale studenten zijn ook terug naar huis. Het is moeilijk om in te schatten of mensen nu lid willen worden van een nieuwe vereniging. Bovendien zijn we een nieuwe vereniging zonder promotiebudget. Het budget dat de grotere verenigingen normaal aan springkussens en feesten uitgeven, zal nu naar online marketing gaan. Zie daar maar eens tussen te komen.”

Rotterdam Pride

Gelukkig is in september ook Rotterdam Pride. Vorig jaar organiseerde Erasmus Pride voor het eerst een week lang allerlei activiteiten rond de jaarlijkse viering van seksuele diversiteit in Rotterdam. Dat wil de vereniging dit jaar weer doen. “Het is belangrijk dat Rotterdam een goede vertegenwoordiging van de LHBT+-student heeft”, vertelt Lips. “Als je een plek zoekt als LHBT’er is Pride er voor jou. Maar we zijn er ook voor andere studenten, die bijvoorbeeld iets willen leren over de LHBT-gemeenschap.”

Naast de tweewekelijkse borrels en andere sociale activiteiten wil Erasmus Pride zorgen voor een ‘kenniscomponent’. “Denk aan gastcolleges over LHBT+-rechten of genderdiversiteit. Maar ook aan informatieavonden over PrEP of seksuele voorlichting op middelbare scholen.”

De ledeninschrijving opent waarschijnlijk volgende week. Kijk op de Facebook of Instagram van Erasmus Pride voor updates.

Fabian Lips over Erasmus Pride in Erasmus TV Bron: www.youtube.com