Decaan Victor Bekkers en Brenda Vermeeren, de programmadirecteur van Bestuurskunde, zeggen in een bericht aan bestuurskundestudenten op Canvas dat ze ‘erg geschrokken zijn van het grensoverschrijdende karakter van deze berichten’. De studenten zijn op het matje geroepen bij de decaan, die hen een formele schriftelijke waarschuwing heeft gegeven.

Geen aangifte

Dat de studenten er met een formele waarschuwing van de decaan vanaf komen, is opmerkelijk in vergelijking met de consequenties die een vergelijkbaar incident bij Erasmus University College in februari had. Die studenten moesten op gesprek komen bij collegevoorzitter Hans Smits. Daarnaast droeg de universiteit informatie over aan de politie en zei Smits aangifte te doen. “Een dergelijk incident nemen we dan ook heel serieus en zullen derhalve passende maatregelen nemen, zoals het voorbereiden van een aangifte”, aldus Smits toen. Die aangifte is overigens – vanwege de coronacrisis – tot op heden nog niet gedaan.

Er is in dit nieuwe geval geen aangifte gedaan vanwege het ’tijdsbestek tussen de uitlating en het moment van de melding’, zegt een woordvoerder van de faculteit. De berichten zijn in september 2019 in de appgroep geplaatst, in maart 2020 kwam er bij de faculteit een melding binnen. Volgens een bron bij de opleiding zouden er zeker op drie verschillende momenten racistische appjes gedeeld zijn, verspreid over meerdere maanden. Ook zou er weinig van zijn gezegd door medestudenten.

Inclusiviteitsprogramma

De ESSB laat in een schriftelijke reactie aan EM weten ‘geen racistische, antisemitische en discriminerende uitlatingen door haar studenten of medewerkers in de context van hun studie of werk’ te tolereren. “Gepaste maatregelen zullen worden genomen als blijkt dat daar sprake van is. Dergelijke uitlatingen zijn een breder maatschappelijk probleem. Diversiteit en inclusie staan bij de Erasmus Universiteit Rotterdam hoog in het vaandel. Het is belangrijk dit binnen de universiteit bespreekbaar te maken. Vanuit het Diversity and Inclusion Office wordt daar binnen de universitaire gemeenschap aan gewerkt door middel van gesprekken en programma’s.”

Zo loopt er bijvoorbeeld een pilot van IBelong, een programma voor aankomende eerstejaars ‘waarin het belang van inclusiviteit wordt onderstreept’. Daarnaast werkt de faculteit samen met het D&I office gewerkt aan een protocol voor docenten voor het signaleren en het melden van dergelijke uitlatingen.

Winterse dag op de campus_Amber Leijen_vrije opdracht (18)

Lees over dit eerdere incident

Zorgen over antisemitisme en racisme in appgroep voor studenten

In een appgroep voor derdejaars studenten van het Erasmus University College (EUC) hebben…

Lees 9 reacties