Decaan Victor Bekkers en Brenda Vermeeren, de programmadirecteur van Bestuurskunde, zeggen in een bericht aan bestuurskundestudenten op Canvas dat ze ‘erg geschrokken zijn van het grensoverschrijdende karakter van deze berichten’. De studenten zijn op het matje geroepen bij de decaan, die hen een formele schriftelijke waarschuwing heeft gegeven.
Geen aangifte
Dat de studenten er met een formele waarschuwing van de decaan vanaf komen, is opmerkelijk in vergelijking met de consequenties die een vergelijkbaar incident bij Erasmus University College in februari had. Die studenten moesten op gesprek komen bij collegevoorzitter Hans Smits. Daarnaast droeg de universiteit informatie over aan de politie en zei Smits aangifte te doen. “Een dergelijk incident nemen we dan ook heel serieus en zullen derhalve passende maatregelen nemen, zoals het voorbereiden van een aangifte”, aldus Smits toen. Die aangifte is overigens – vanwege de coronacrisis – tot op heden nog niet gedaan.
Er is in dit nieuwe geval geen aangifte gedaan vanwege het ’tijdsbestek tussen de uitlating en het moment van de melding’, zegt een woordvoerder van de faculteit. De berichten zijn in september 2019 in de appgroep geplaatst, in maart 2020 kwam er bij de faculteit een melding binnen. Volgens een bron bij de opleiding zouden er zeker op drie verschillende momenten racistische appjes gedeeld zijn, verspreid over meerdere maanden. Ook zou er weinig van zijn gezegd door medestudenten.
Inclusiviteitsprogramma
De ESSB laat in een schriftelijke reactie aan EM weten ‘geen racistische, antisemitische en discriminerende uitlatingen door haar studenten of medewerkers in de context van hun studie of werk’ te tolereren. “Gepaste maatregelen zullen worden genomen als blijkt dat daar sprake van is. Dergelijke uitlatingen zijn een breder maatschappelijk probleem. Diversiteit en inclusie staan bij de Erasmus Universiteit Rotterdam hoog in het vaandel. Het is belangrijk dit binnen de universiteit bespreekbaar te maken. Vanuit het Diversity and Inclusion Office wordt daar binnen de universitaire gemeenschap aan gewerkt door middel van gesprekken en programma’s.”
Zo loopt er bijvoorbeeld een pilot van IBelong, een programma voor aankomende eerstejaars ‘waarin het belang van inclusiviteit wordt onderstreept’. Daarnaast werkt de faculteit samen met het D&I office gewerkt aan een protocol voor docenten voor het signaleren en het melden van dergelijke uitlatingen.
Zeg ik klik voor sensatie en krijg een artikel vol bestuurspraat voorgeschoteld! Waar zijn de screenshots? De citaten? Ging deze app over een bepaalde hoofdstedelijke voetbalclub of waren ze een Bierkellerputsch aan het voorbereiden? Zoveel vragen…
Zolang er niks bekent is over de inhoud ben ik zeer sceptisch over het “racisme”.
Het feit dat de melding pas maanden later is gedaan maakt het allemaal nog merkwaardiger. Blijkbaar was de opmerking/grapje/uitspraak niet erg genoeg om er meteen voor in actie te komen.
Lijkt mij dat iemand nog een stok zocht om anderen mee te slaan en toen met die appjes op de proppen kwam.
Ik vind het niet terecht dat het gehele 2e jaar bestuurskunde in een slecht daglicht wordt gezet met de zin ‘ook zou er weinig van zijn gezegd door medestudenten’. Zo lijkt het alsof de gehele groep dit gedrag oké vindt, wat totaal niet het geval is. In zo’n groepsapp met meer dan 100 man wordt vaak enorm veel gezegd, waardoor veel studenten nog niet eens 10% van de berichten lezen die in de groep worden gestuurd. In dit geval kan er niks van gezegd worden.
Hoe effectief is zo een waarschuwing? Het feit dat er over het vorige incident ook nog geen aangifte is gedaan, geeft studenten het idee dat ze weg kunnen komen met racistische opmerkingen. Een hardere aanpak is nodig. Racisme is niet acceptabel, in welke vorm dan ook!
Het is juist verwerpelijk dat u en de universiteit denken gedachte politie te moge spelen. Mensen mogen hun mening hebben en uitten, hoe verwerpelijk u het ook vinden mag.
Dit is pas echt intolerant.
“Mensen mogen hun mening hebben en uitten, hoe verwerpelijk u het ook vinden mag.
Dit is pas echt intolerant.”
Nee dat mogen zij volgens artikel 1 van de Nederlandse grondwet niet als het gaat om discriminatie (of racisme). Dit artikel beperkt de vrijheid van meningsuiting op het moment dat deze meningsuiting racistisch is.
“De vrijheid van meningsuiting botst soms met de grondrechten die andere mensen hebben. Bijvoorbeeld met het grondrecht om niet gediscrimineerd te worden. Zo mag iedereen zijn mening geven over een religie. Maar niet aanzetten tot haat tegen mensen van een bepaald geloof.” – https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/discriminatie/verbod-op-discriminatie
Dit is een strafbaar feit en daarom hoort dan ook de politie ingeschakeld te worden. Het is dus juist verwerpelijk dat het hier bij een officiële waarschuwing blijft van de universiteit.
Je mag dus best een mening hebben Oudstudent, behalve als die botst met Artikel 1 zoals je nu geleerd hebt, maar zorg er het liefst voor dat je mening enigszins onderbouwd en goed geïnformeerd is.
Gewoon een paar jongeren die wat lol hebben. Raar dat de universiteit ervoor kiest om daar een probleem van te maken.
Wat is er gezegd dan?
Mogen we ook zelf nog oordelen over de ernst van deze berichten of moeten we het als lezers maar gewoon geloven? Racisme, anti-semitisme en discriminatie zijn hoe dan ook ernstige zaken, maar ook die spelen zich af op een spectrum. Voor de lezer is het nu een kwestie van grissen of het gaat over een spottend grapje over stereotypes of wellicht een oproep tot haat.
Reageren niet meer mogelijk.