Merel Dap

'Ik zie Rotterdam niet terug op de campus', zei Merel van Erasmus School of Colour al.

Erasmus TV: ‘De universiteit doet niet genoeg om inclusiviteit en diversiteit te bevorderen’

Universitair docent Urbane sociologie Jess Bier en Merel Dap, van de studentenorganisatie…

Het programma draagt de naam ‘Onze toekomst verbinden’ en loopt tot en met 2024. Maandag lanceerden Chief Diversity Officer Semiha Denktaş, rector Rutger Engels en collegevoorzitter Hans Smits het plan op het Stadhuis. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en onderwijswethouder Said Kasmi waren daarbij aanwezig.

De EUR gaat activiteiten op scholen organiseren om scholieren te bereiken die de universiteit anders mis zou lopen. Ook wordt een coachingtraject opgestart. Hierin zullen studenten scholieren voor langere tijd begeleiden. Tegelijkertijd worden medewerkers en studenten van de EUR Opgeroepen om andere programma’s te bedenken en te ontwikkelen waarmee toekomstige studenten bereikt kunnen worden.

Talent

In Rotterdam heeft ruim 50 procent van de inwoners een migratieachtergrond. De universiteit ziet dit niet terug in het studentenbestand. Denktaş wil dat de studentenpopulatie van de universiteit een afspiegeling is van de Rotterdamse samenleving. Maar, zo ziet ze, op Zuid krijgen veel minder kinderen een havo- of vwo-advies dan in de rest van Rotterdam. Zonder vwo-diploma kom je alleen met een omweg op de universiteit.

“En dat is jammer. We laten nu zo veel talent liggen. Als je tot nieuwe wetenschappelijke inzichten wil komen heb je juist ook alle talentvolle jongeren hard nodig. Diverse perspectieven en ervaringen zijn belangrijk én effectief. We zijn nu een topuniversiteit, maar als we dat willen blijven, dan moeten we niet al dat talent mislopen.”

Naar Amerikaans voorbeeld

Helemaal nieuw is een samenwerking met het basis- en voorgezet onderwijs niet voor de universiteit. In het Wetenschapsknooppunt krijgen leerlingen al wetenschapslessen. Studenten of docenten gaan bijvoorbeeld naar klassen toe. De inspiratie voor dit nieuwe project komt vanuit de Verenigde Staten, van de University of California – Los Angeles (UCLA). In maart is een delegatie van de EUR daar op bezoek geweest.

“De geleerde lessen: je moet zorgen dat outreach een integraal onderdeel wordt van een institutionele infrastructuur”, vertelt Denktaş. “Activiteiten verzorgen voor ondervertegenwoordigde studenten is belangrijk. De relatie met de middelbare school moet je goed onderhouden. Continuïteit voor kinderen van ouders die niet hoogopgeleid zijn, is ook essentieel. Dat kan door middel van coaching. We hebben in de Verenigde Staten ook mensen gesproken die ooit mee hebben gedaan aan dat programma en nu een promotie afgerond hebben. Dat is prachtig.”

In Erasmus TV van dinsdag 7 juli praten verder met Semiha Denktaş, Chief Diversity Officer. Doe mee aan de watch party op Facebook of bekijk de livestream.

Lees 4 reacties