“Ik kan normeren. En ik normeer hier: dit land accepteert dit niet”, zei de minister-president op 2 juni in reactie op de Black Lives Matter-protesten. Maar, schrijven de organisaties in een open brief: “De praktijk leert anders, dit land accepteert het wel.”

“Aandacht voor racisme en discriminatie gaat in golven. Het laait steeds op, zoals aan het begin van de coronacrisis of nu met wereldwijde protesten. Maar als er vervolgens niet echt iets mee gebeurt, wordt het over het hoofd gezien”, legt Jingli Gao, voorzitter van de Chinese studentenvereniging CSA-EUR, uit.

Petitie

En dat gebeurt nu ook met discriminatie van mensen met een Aziatische achtergrond, ziet Gao. De verontwaardiging rond het coronalied was groot in februari. De petitie We zijn geen virussen! werd bijna 58.000 keer ondertekend, over het lied kwamen bijna drieduizend meldingen bij het landelijk meldpunt voor discriminatie en er werd aangifte gedaan. Terwijl het besluit van het OM om niet te vervolgen stilzwijgend naar buiten wordt gebracht en nauwelijks media-aandacht krijgt.

“Dat voelt alsof we niet serieus genomen worden. Terwijl het juist nu belangrijk is om aandacht te besteden aan alle vormen van discriminatie en racisme.” De ondertekenaars schreven de brief aan Rutte omdat ze graag de bevestiging willen dat ze toch gehoord worden. Het gaat ze niet eens zozeer om het besluit om niet over te gaan tot vervolging. “Ik vind artistieke vrijheid belangrijk en snap dat satire een zekere mate van vrijheid nodig heeft. Maar we willen graag erkenning, van een premier die zegt: ‘We tolereren dit niet.’”

'Sambal bij'

“De huidige demonstraties zijn belangrijk, maar laten we ook andere vormen van racisme en discriminatie niet vergeten”, besluit Gao. “Een paar vrienden die bij de anti-racismedemonstratie in Rotterdam waren kregen daar opmerkingen te horen als ‘sambal bij’. Van anderen die ook tegen discriminatie aan het demonstreren waren! Dat toont volgens mij wel aan dat we ons moeten uitspreken tegen alle vormen van racisme en discriminatie.”