De schrik is groot als op donderdagmiddag 28 september berichten over een schietpartij in het Erasmus MC naar buiten komen. Verdachte Fouad L. schiet geneeskundedocent Jurgen Damen dood, loopt daarna naar het Onderwijscentrum en sticht daar brand met een molotovcocktail. Ook blijkt dat de verdachte daarvoor al zijn buurvrouw en haar dochter neerschoot. De buurvrouw overleed ter plekke, haar dochter later in het ziekenhuis.
De docent die overleed bij de schietpartij was Jurgen Damen, die het Practicum Klinische Vaardigheden gaf. In het Erasmus MC werd een herdenkplaats voor hem ingericht.
Een dag na de schietpartij wordt bekend dat de schutter een 32-jarige geneeskundestudent van de Erasmus Universiteit is. Hij zou zijn diploma krijgen, maar moest nog psychologisch onderzoek ondergaan nadat het Openbaar Ministerie de faculteit waarschuwde voor ‘zorgwekkend gedrag’.
Na het incident wordt het onderwijs tijdelijk stil gelegd. Ook zijn de onderwijsgebouwen van het Erasmus MC niet meer bruikbaar door de brand en het politieonderzoek.
Het bestuur van het Erasmus MC vermoedt dat Fouad L. het met zijn aanval op de examencommissie had gemunt, blijkt uit een persverklaring. L. kreeg zijn geneeskundediploma niet uitgereikt, omdat hij een geschiktheidsonderzoek van een psycholoog niet doorkwam. De doodgeschoten docent Jurgen Damen was echter geen lid van de examencommissie.
Een week na de aanval wordt zowel in het Erasmus MC als op Campus Woudestein een minuut stilte gehouden.
Drie geneeskundestudenten die tijdens de schietpartij in het Erasmus MC aanwezig waren vertellen hoe zij de aanval meemaakten. “We hadden geaccepteerd dat we dood zouden gaan.”
Zes dagen na de aanval wordt het onderwijs in het Erasmus MC weer hervat. Veel locaties in het Onderwijscentrum zijn dan nog niet bruikbaar.
Voor de medewerkers en studenten in het Erasmus MC is de aanval een zware klap. Velen zijn bang om weer naar het ziekenhuis te gaan. Met een buddyprogramma proberen studenten elkaar hierin te begeleiden.
Een maand na de aanslag wordt er druk gewerkt om het onderwijscentrum weer in goede staat te brengen. Er is vooral water- en brandschade.
In januari begint de rechtszaak tegen Fouad L. in de Rechtbank Rotterdam. De verdachte is bij de eerste zitting zelf niet aanwezig.
Het Pieter Baan Centrum wil verdachte Fouad L. langer onderzoeken. Dat liet de officier van justitie weten tijdens de tweede pro-formazitting in de rechtszaak over de aanslag in Rotterdam. Een verzoek tot verlenging komt zelden voor.
Fouad L. blijkt achteraf gezien zeer berekenend, concludeert een nieuw rapport in opdracht van burgemeester Aboutaleb. Na het vertonen van ‘zorgelijk gedrag’ stelde de geneeskundestudent zich ogenschijnlijk medewerkend op, maar dat blijkt bewuste zorgmijding. De geweldsuitbarsting van 28 september 2023 zagen de instanties niet aankomen.
Fouad L. zei tegen de politie dat hij zijn daden bewust en overwogen heeft gepleegd. L. wilde dat de agenten dit zwart-op-wit vastlegden, vertelde de officier van justitie tijdens de derde pro-formazitting in de zaak tegen de geneeskundestudent.
Duizenden mensen vreesden een jaar geleden bij de aanslag op het Erasmus MC voor hun leven. Drie destijds aanwezigen vertellen hun verhaal van de bewuste dag en hun jaar erna. De een kwam al 27 jaar in het ziekenhuis, een ander net drie weken.
Met zelfgeschreven muziek en hartverscheurende verhalen van ooggetuigen herdacht het Erasmus MC vrijdag 27 september 2024 in kleine kring de aanslag van vorig jaar door student Fouad L.
De zwaar autistische stoornis van geneeskundestudent Fouad L. had zulke invloed op zijn handelen dat hij als minder toerekeningsvatbaar gezien moet worden. Met die conclusie komt het Pieter Baancentrum na twee onderzoeksperiodes. Ook adviseert het centrum tbs op te leggen.