Welke motief Fouad L. had om docent Jurgen Damen neer te schieten is niet duidelijk. Damen is geen onderdeel van de examencommissie. Sleijfer bevestigt dat het Erasmus MC in mei signalen kreeg van het Openbaar Ministerie dat de student veroordeeld was voor dierenmishandeling, en dat het OM zich afvroeg of hij wel geschikt was om arts te worden.

‘Niet afwijzend’

Vervolgens is de examencommissie in gesprek gegaan. L. had alle punten gehaald om een diploma te krijgen, maar de commissie voegde daar als voorwaarde aan toe dat hij een psychologisch onderzoek zou ondergaan en dat een psycholoog zou verklaren of hij geschikt is om arts te worden.

Volgens de bestuursvoorzitter stond L. daar ‘niet afwijzend’ tegenover, maar voldeed hij vervolgens niet aan die eis. “Op dit moment is onbekend of er contact is geweest met een psycholoog”, schrijft Sleijfer.

Los van de OM-brief waren er volgens Sleijfer geen signalen dat de student gevaarlijk was en geen toegang mocht krijgen tot het Erasmus MC.

Nooit meer hetzelfde

Sleijfer staat in de verklaring ook stil bij het leed dat de medewerkers, studenten, patiënten en bezoekers van het ziekenhuis getroffen heeft. “Vandaag zijn wij begonnen om de draad weer zoveel mogelijk op te pakken. Dat is moeilijk. Het Erasmus MC is diep in schok over de gebeurtenissen van 28 september. Wij hebben een innig geliefde docent verloren door een daad die niet te bevatten is. Jurgen Damen is een bekend gezicht in de onderwijswereld van Rotterdam. Wij leven ontzettend mee met de nabestaanden van Jurgen. Het Erasmus MC zal nooit meer hetzelfde zijn.”

arrestatie fouad L. van whatsapp video crop

Lees meer

Schutter Fouad L. moest psychologisch onderzoek doen voordat hij arts mocht worden

De verdachte van de schietpartijen bij het Erasmus MC had bijna zijn bul, maar mocht pas…