Over de motivatie voor het doden van zijn buurvrouw, buurmeisje en een docent, en de brandstichting in het onderwijscentrum van het Erasmus MC heeft Fouad L., die zelf niet aanwezig was bij de zitting, één keer gesproken tegen rechercheurs. Dat was op 28 september. De officier van justitie citeerde donderdag uit dat ene verhoor: “Ik was extreem boos op het Erasmus MC. Ik heb al mijn punten maar ze willen mij geen diploma geven. Ik kan niet vooruit en niet achteruit. Ik kan op mijn 32e niet aan een nieuwe studie beginnen, ik heb geen baan en straks ook geen huis.’’

Erasmus MC_28 September 2023_drama_schietpartij_Femke Legué

Onderdeel van de Special

Aanslag Erasmus MC

Op 28 september 2023 werd in het Erasmus MC een docent doodgeschoten. Ook werd er brand…

‘Achterdocht en mogelijke waanvoorstellingen’

De advocaat van Fouad L., Marlin Nolte, vroeg om een onderzoek naar het contact tussen haar cliënt en de wijkagent. De agent zou bij de examencommissie van het Erasmus MC hebben gemeld dat L. zich al zou uitgeven als arts. Op dat moment was hij nog ingeschreven als student en stond hij op het punt zijn diploma basisarts te krijgen. Mede door deze melding pauzeerde de faculteit zijn diploma.

Bij Geneeskunde hadden ze al een dossier over L. voor de melding van de wijkagent. Fouad was een tijd geschorst, in die tijd was hij gaan drinken, zo heeft hij zelf verklaard in het verhoor van 28 september. Dronken mishandelde hij dieren, waar hij eerder voor is veroordeeld. In het verhoor zei hij tegen de politie dat hij hier niets meer van wist.

Erasmus MC bloemenzee binnen herdenking schietpartij september_3_5.10.2023_Daan Stam

Lees meer

Wat donderdag gebeurde, heeft ons Erasmus MC in zijn ziel geraakt

Hoe ga je als gemeenschap om met de verschrikkelijke gebeurtenissen van afgelopen…

Volgens Nolte heeft de betreffende melding van de wijkagent mogelijk invloed gehad op de achterdocht en mogelijke waanvoorstellingen van L.. Hij was ervan overtuigd dat zijn buurvrouw hem bespioneerde. Ook geloofde hij dat de meldingen van zijn buren over hem eraan hebben bijgedragen dat hij geen diploma kreeg.

Het verzoek van de advocaat wordt afgewezen door de rechter. L. kan volgens de rechter bij het onderzoek in het Pieter Baancentrum zelf vertellen welk effect de contacten met de wijkagent op hem hadden. Wel wordt de melding van de agent aan de examencommissie opgenomen in het dossier voor de strafzaak.

arrestatie fouad L. van whatsapp video crop

Lees meer

OM wilde al vanaf 2021 voorkomen dat Fouad L. arts werd

Fouad L. blijkt achteraf gezien zeer berekenend, concludeert een nieuw rapport in…

Jarenlange opbouw dossier

Al jaren voor geneeskundestudent Fouad L. in september 2023 zijn buurvrouw, buurmeisje en docent doodschoot, zijn er bij verschillende instanties zorgen over zijn gedrag. Dat bleek vorige week uit een gepubliceerd rapport. Daarin wordt hij beschreven als zeer intelligent en zeer berekenend.

Omdat er lange periodes tussen de meldingen zitten, L. ‘ogenschijnlijk’ bereidwillig lijkt om hulp te aanvaarden, omdat professionals niet doorlopend met de zaak bezig zijn en omdat verschillende instanties niet altijd met elkaar over de zaak overleggen, blijft het gedrag van de student onder de radar. De geweldsuitbarsting van 28 september zagen betrokken instanties niet aankomen.

Uit de update over het lopende onderzoek wordt het vermoeden van het Openbaar Ministerie bevestigd, zo zegt de officieer van justitie: L. was al maanden bezig met de voorbereidingen voor 28 september. Hij zou onder meer in het onderwijscentrum hebben nagedacht over het stichten van brand.

extra beveiligde zaal rechtbank rotterdam foto Elmer Smaling

Lees meer

Pieter Baan Centrum wil Fouad L. langer observeren

Het Pieter Baan Centrum wil verdachte Fouad L. langer onderzoeken. Dat liet de officier…

Hoe nu verder?

Kleinere zittingen als die van donderdag gaan over verdere onderzoekswensen en het langer vasthouden van de verdachte, dit laatste was geen kwestie. Fouad L. gaat nog voor een tweede observatie naar het Pieter Baancentrum. Eerder werd hij al zeven weken onderzocht, vanaf maandag 8 juli gaat hij voor nog eens vier weken. Een dergelijke tweede termijn komt zeer zelden voor.

De resultaten van het onderzoek worden begin september verwacht. Op 30 september staat de laatste pro-formazitting gepland. De rechter hoopt dat Fouad L. hierbij wel zal verschijnen, zo zei ze tegen de advocaat van de verdachte. “Dan kan hij wennen aan deze zaal”, zei de rechter. “Voor slachtoffers en nabestaanden is het ook prettig om meneer al een keer te hebben gezien.” Het is niet zeker of Fouad L. ook komt.

De inhoudelijke zaak start op z’n vroegst in januari 2025, ruim vijftien maanden na de aanslag op het Erasmus MC van 28 september 2023. De rechter zei te weten dat het lang wachten is voor betrokkenen en nabestaanden, maar dat met deze datum de kans op uitstel kleiner is dan met een eerdere datum.

Nog geen reactie — begin de discussie!