L. was donderdag zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij is de afgelopen zeven weken geobserveerd om vast te stellen of hij tijdens de gebeurtenissen op 28 september toerekeningsvatbaar was. Over de voortgang van het onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) werd tijdens de zitting in de Rotterdamse rechtbank niets gezegd. Een verzoek om de observatie met vier weken te verlengen komt zelden voor.

Sinds de vorige zitting in januari heeft het OM het strafdossier verder aangevuld. Onder andere de mailbox van de verdachte wordt doorzocht. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Ook de activiteiten van de verdachte op internetfora wordt bekeken. Eerder kwamen via Geenstijl screenshots naar buiten van posts op de website 4chan waarin de verdachte zijn frustraties leek te uiten. Verder doet het Nationaal Forensisch Instituut DNA-onderzoek naar gevonden kogels. Ook kijkt het NFI of de munitie ook bij andere incidenten is gebruikt en of ze zijn afgevuurd met de in het Erasmus MC gevonden vuurwapens.

Nabestaanden teleurgesteld over inzage

Tijdens de zitting liet een van de advocaten van de nabestaanden zijn ongenoegen blijken over het (nog) niet verstrekken van het strafdossier aan zijn cliënten, familieleden van de buurvrouw en het buurmeisje van Fouad L. die op 28 september werden doodgeschoten. Zij waren niet aanwezig, volgens de advocaat omdat ‘zij vrezen ontzettende schokkende feiten uit het dossier te horen die ze nog niet kennen’. De advocaat drong erop aan dat de inhoud van het dossier wel gedeeld zou worden.

Het OM en de verdediging wilden het dossier nog niet verstrekken omdat er mogelijk nog nabestaanden gehoord moeten worden. Als zij het dossier dan al kennen, kan die voorkennis van invloed zijn op hun verklaringen. De rechtbank besloot aan het eind van de zitting het dossier wel te verstrekken. De rechter zag geen risico zolang enkel de delen van het dossier verstrekt worden die betrekking hebben op de nabestaanden. Het algemene dossier of het dossier over het vuurwapen zullen voorlopig niet worden gedeeld. Ook gevoelige informatie over derden zal worden zwartgelakt.

4 juli vervolg

Fouad L. blijft voorlopig in hechtenis. Op donderdag 4 juli is de volgende zitting gepland. De inhoudelijke behandeling wordt op zijn vroegst in oktober verwacht.

Erasmus MC bloemenzee buiten herdenking schietpartij september_1_5.10.2023_Daan Stam

Lees meer

‘Dan lag ik wakker en dacht ik: wat nou als hij wel binnen was gekomen?’

Maar liefst 250 medewerkers en studenten zijn na de aanslag op het Erasmus MC door…