De extra beveiligde zaal van de Rotterdamse rechtbank zat maandag tijdens de eerste openbare zitting in deze zaak helemaal vol. De verdachte van de schietpartijen in Delfshaven en het Erasmus MC was zelf afwezig. Zijn advocaat gaf geen verklaring voor zijn afwezigheid, en kon ook niet beloven dat hij er bij de inhoudelijke behandeling wel zou zijn.

In de zaal zaten veel nabestaanden en betrokkenen. De rechter waarschuwde dat de zitting soms schokkende feiten voor hen kan bevatten. “Als u de zaal wilt verlaten, dan hebben wij daar alle begrip voor.”

Acht feiten

De officier van justitie noemde tijdens de proformazitting acht feiten waar Fouad L. van verdacht wordt. Het gaat in eerste instantie om de moord op zijn 14-jarige buurmeisje en haar moeder, en de moord op docent Jurgen Damen. Hij zou ‘meermalen met een vuurwapen’ op hen geschoten hebben.

Daarnaast wordt hij verdacht van brandstichting in zijn eigen huis en in het onderwijscentrum van het Erasmus MC. “Daarmee bracht hij personen en goederen in gevaar”, zei de officier. Verder verdenkt het Openbaar Ministerie hem van het bezitten van drie vuurwapens en munitie en van bedreiging met een vuurwapen van ten minste drie personen, of in de lucht te schieten.

Beoordeling bemoeilijkt

Fouad L. heeft de aantijgingen in de eerste dagen na de gebeurtenissen op 28 september bekend, maar sindsdien beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Daardoor is er nog geen volledige ondertekende verklaring. Dat bemoeilijkt de psychische beoordeling door het Pieter Baan Centrum, die de verdachte vanaf 1 februari zal onderzoeken. Op 11 april gaat de rechtszaak verder.

arrestatie fouad L. van whatsapp video crop

Lees meer

Schutter Fouad L. moest psychologisch onderzoek doen voordat hij arts mocht worden

De verdachte van de schietpartijen bij het Erasmus MC had bijna zijn bul, maar mocht pas…