Al jaren voor geneeskundestudent Fouad L. in september 2023 zijn buurvrouw, buurmeisje en docent doodschoot, zijn er bij verschillende instanties zorgen over zijn gedrag. In 2018 is er al een melding van dierenmishandeling: L. schiet dan met een kruisboog op karpers. En in 2021 kijkt het Openbaar Ministerie wat er gedaan kan worden om te voorkomen of hij zijn basisartsdiploma krijgt. Wettelijk gezien zijn er geen mogelijkheden, concludeert het OM, omdat L. nog geen arts is. In november 2022 start het OM een onderzoek over of ze de opleiding Geneeskunde toch kunnen informeren.

Onder de radar

Omdat er lange periodes tussen de meldingen zitten, L. ‘ogenschijnlijk’ bereidwillig lijkt om hulp te aanvaarden, omdat professionals niet doorlopend met de zaak bezig zijn en omdat verschillende instanties niet altijd met elkaar over de zaak overleggen, blijft het gedrag van de student onder de radar. “Hij heeft niet in zijn ziel laten kijken”, schrijft onderzoeker Rieke Samson-Geerlings in het Reflectierapport casus Fouad L., over het handelen van de betrokken instanties.

Het Erasmus MC werkt nog aan een eigen reflectie. Samson heeft wel gesproken met de opleiding Geneeskunde en heeft ‘een aantal vragen meegegeven die worden meegenomen in hun onderzoek’. Verder is gesproken met het Openbaar Ministerie, politie, Gemeente Rotterdam, Woonbron, Reclassering Nederland, Fivoor Reclassering, Antes GGZ, Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Geen gronden voor verplichte behandeling, wel zorgen

In januari 2023 uit een GGZ-specialist zorgen over het naderende afstuderen van Fouad L. De student veroorzaakte overlast bij zijn buren, was veroordeeld voor dierenmishandeling en had een alcoholverslaving. Na die zorgen wordt er tussen verschillende instanties, waaronder het OM, overlegd. Op 13 maart 2023 besluit het OM het Erasmus MC te informeren over twee lopende strafzaken tegen Fouad L. De opleiding heeft dan al een dossier over hem liggen.

De geneeskundestudent komt 3 april op gesprek in het Erasmus MC, maar kan de zorgen van de examencommissie niet wegnemen. Zijn diploma, waar hij alle punten voor heeft, wordt op pauze gezet. De examencommissie vraagt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd meer informatie op, de inspectie geeft aan dat alleen het OM dit kan sturen. Deze stuurt uiteindelijk een brief. Als voorwaarde voor zijn diploma moet Fouad L. een onderzoek ondergaan bij een psychiater. Het gesprek daarover stelt L. steeds weer uit en zal nooit plaatsvinden. Het Erasmus MC blijft de politie hierover updaten.

De problemen met L. lopen op meer plekken op. Zijn buurvrouw en latere slachtoffer geeft aan bang voor hem te zijn, er zijn meer meldingen van dierenmishandeling en ook zijn verhuurder Woonbron bouwt verder aan een dossier. Hij bouwt een betalingsachterstand op bij zijn verhuurder. Dusdanig dat hij begin oktober zijn huis zal worden uitgezet. Zover komt het uiteindelijk niet. Op 28 september sticht hij brand in zijn huis, waarna hij zijn buurvrouw, buurmeisje en een Erasmus MC-docent vermoordt.

Rechtszaak

Direct na de aanslag wordt L. aangehouden. Sindsdien zit hij vast. Donderdag 4 juli is de derde pro-formazitting in de zaak tegen hem. Dan wordt een update verwacht over de observatie in het Pieter Baan Centrum. Bij de vorige zitting kwam vanuit het centrum het verzoek de observatie met vier weken te verlengen. Dit is erg uitzonderlijk. De inhoudelijke behandeling wordt op zijn vroegst in oktober verwacht.

extra beveiligde zaal rechtbank rotterdam foto Elmer Smaling

Lees meer

Pieter Baan Centrum wil Fouad L. langer observeren

Het Pieter Baan Centrum wil verdachte Fouad L. langer onderzoeken. Dat liet de officier…

Lees één reactie