Illustratie mentale gezondheid studenten EM 2021-21
Beeld door: Pauline Wiersema

Het academisch jaar begon nog met het goede voornemen van toenmalig rector magnificus Rutger Engels om de bron van stress, werkdruk en mentale problemen bij studenten (en medewerkers) weg te nemen. Helaas is het er volgens de resultaten van de Student Wellbeing Monitor niet beter op geworden. Studenten kampen nog steeds met stress, angstgevoelens en depressieve klachten.

Zowel online onderwijs als technische problemen en een tweede camera tijdens proctored tentamens brachten veel stress met zich mee. Bachelorstudenten van Management of International Social Challenges schreven een open brief met een noodkreet over studiedruk en hun mentale toestand. “Alles is een saaie, grijze versie geworden van wat het hoort te zijn”, was de uitzichtloze conclusie van een student in ons onderzoek naar studeren tijdens corona eind 2020.

De universiteit probeerde studenten te helpen en was er in maart vorig jaar als de kippen bij met het platform Are You OK Out There?. Een nieuw plan om een welzijnsapp te ontwikkelen werd door de Universiteitsraad weggestemd. De medezeggenschap vindt dat de universiteit in plaats daarvan de prestatiedruk moet verlagen. Inmiddels zegt ook rector magnificus Frank van der Duijn Schouten dat de doorgeschoten prestatiecultuur moet veranderen.

Dat het niet goed ging met studenten, kun je zien aan hun drugsgebruik. Doordat hun sociale leven wegviel, blowden en dronken studenten vaker thuis, alleen op de bank. Ze snakken ernaar om weer bij elkaar te zijn, dus gaan sommigen samen wandelen.

We kunnen nog wel even doorgaan met samenvatten, maar onze illustrator Pauline Wiersema kan dat een stuk beter. Ze bracht de uitdagingen van studeren in dit coronajaar in beeld (en hoopt op #1septemberoffline).