Pauline Wiersema – EUR-studente en freelance illustrator voor EM – zat zich een potje flink te ergeren. “Overal zijn versoepelingen, maar het gaat structureel niet over het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs. Dat vind ik verontrustend. Het politieke patroon is kwalijk: waar de economische belangen zijn, zitten de grote lobby’s. Zij krijgen het voor elkaar om voorrang te krijgen. Onderwijs lijkt geen prioriteit in de versoepelingen.”

Irritatie zet Wiersema meestal om in actie, zegt ze. Ze startte een protest en deelt op haar Instagram (@pinopotato) foto’s van studenten die een papier voor zich houden met de tekst ‘#1septemberoffline’. “Ik hoor niets over voorbereidingen om het mogelijk te maken om op 1 september met zijn allen weer op de campus te kunnen zijn, daar wil ik meer aandacht voor. Voor de duidelijkheid: Ik vind niet dat alles open móét op 1 september, ook al is het niet veilig. Ik begrijp ook dat dit niet gaat als er nieuwe uitbraken zijn. Het gaat erom dat er wordt voorbereid.”

Fysiek onderwijs praktisch onmogelijk

Maar het hoger onderwijs hééft met een dag in de week fysiek onderwijs toch al versoepelingen gekregen? “In de praktijk komt daar, in ieder geval op de Erasmus Universiteit, weinig van terecht. In mijn pre-master sociologie is sinds de versoepeling niemand op de campus geweest. Dat hoor ik ook bij andere opleidingen. Ik ben vooral bang dat we in september te horen krijgen: sorry het is ons voor nu weer niet gelukt, we gaan voorlopig online door. We moeten nú plannen maken voor 1 september, om ervoor te zorgen dat die plannen ook echt uitgevoerd worden.”

Maandag stuurde ze haar betoog naar het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit en naar dertig Tweede Kamerleden met de portefeuille hoger onderwijs, in de hoop dat het invloed uitoefent op het debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen van donderdag en om te horen welke voorbereidingen de EUR treft. Ze hoopt op een antwoord binnen twee weken.

studenten corona universiteitsbibliotheek studeren ub campus mondkapje – Levien Willemse

Doe mee aan onze poll!

Poll: heb jij college op de campus?

Hoe verlopen de offline colleges op de campus? Onderzoek het samen met EM en vul onze…