“Op de universiteit zijn – zeker in deze tijd – allerlei initiatieven op poten gezet rond studentenwelzijn. Wij willen deze met een platform bundelen en online aanbieden”, zegt kartrekker Rianne van der Zanden. Ze is programmamanager studentenwelzijn op de universiteit. “De behoefte om alles op één plek te bundelen was er al langer, door corona kwam het in een stroomversnelling.”

Het platform is ingedeeld op de verschillende ‘vlakken van welzijn’, vertelt Van der Zanden. Zo kunnen studenten er tips en informatie vinden over online leren en plannen voor het cognitieve welzijn, en informatie en modules over hoe om te gaan met depressies of angsten voor het mentale welzijn. Ook staan er linkjes naar professionele organisaties die verder kunnen helpen.

Van Erasmus Sport tot Studentenpastor

Werkdrukmonster depressie burnout burn-out studentenwelzijn

Onderdeel van de Special

Broedplaats voor burn-outs

Ondanks allerlei maatregelen, lijken problemen met mentale gezondheid alleen maar toe te…

Maar je kunt er ook terecht voor je fysieke welzijn en je sociale welzijn: Erasmus Sport geeft bijvoorbeeld online yogasessies en andere work-outs en het Food Lab deelt gezonde recepten. De online activiteiten van studentenverenigingen staan ook op het platform. Tot slot zal de studentenpastor, met wie je kunt praten over levensvragen, online spreekuren houden voor het spirituele welzijn.

Op de website is het ook mogelijk om live te chatten met getrainde medestudenten. Die optie is voor studenten die met vragen zitten over hun eigen welzijn of een luisterend oor nodig hebben. “We hebben in dit korte tijdsbestek zo’n twintig medewerkers via Zoom getraind om dit werk te kunnen doen. Ze zullen in shifts beschikbaar zijn voor medestudenten die daar behoefte aan hebben.”

De universiteit vindt het welzijn van studenten belangrijk en daarom bestond al langer het idee om een dergelijk platform op te zetten, zegt Van der Zanden. “Op de avond dat de overheid aankondigde alle horeca te sluiten, kregen enkele collega’s en ik een bericht van de universiteit of we niet iets op konden zetten. Dat kon: ik had al plannen klaarliggen voor het versterken van studentenwelzijn, waar het platform onderdeel van uitmaakt.”

Trots

Rector magnificus Rutger Engels zei vanochtend in Erasmus TV ‘trots’ te zijn dat dit platform in zo’n korte tijd op poten kon worden gezet. “Het zijn onzekere tijden. Met de meerderheid, zo’n 80 procent van de studenten, gaat het relatief goed. Maar er is ook een gedeelte, in het bijzonder onder de internationals, dat zich zorgen maakt. Die willen we hiermee faciliteren en ondersteunen.”

Studenten komen op het platform door met hun ERNA account in te loggen op my.eur.nl, EUR-medewerkers kunnen via deze link een kijkje nemen.