Hoogleraar Psychologie Rolf Zwaan over de kwaliteit en kwantiteit van wetenschap tijdens corona
Wetenschappers publiceren zich suf, helemaal tijdens deze coronacrisis. Maar worden we er ook slimmer van? Volgens hoogleraar Psychologie Rolf Zwaan is een cultuur ontstaan waarin resultaten overdreven worden, en beperkingen verzwegen. “We moeten allemaal een stapje terug doen.”
Socioloog Godfried Engbersen over de maatschappelijke impact van Covid-19
De coronacrisis leidt tot angst en onzekerheid onder de Nederlandse bevolking. Een derde vreest voor zijn baan. Onderzoeksleider Godfried Engbersen: “Het gebrek aan perspectief begint mensen op te breken.”
Leerachterstanden door corona hebben volgens onderwijssocioloog Iliass El Hadioui een achterliggend probleem
Leerachterstanden door corona zijn wel weer in te halen, denkt onderwijssocioloog Iliass El Hadioui. “De achterliggende vraag is veel relevanter: waarom doen deze leerlingen het überhaupt slechter?”
Liefdesonderzoeker Elisabeth Timmermans over (online) daten tijdens een lockdown
Hoe gaat het met de liefde tijdens de coronacrisis? Swipen we niet meer, of sturen we nu meer naaktfoto’s? Elisabeth Timmermans onderzoekt momenteel datinggedrag tijdens corona.
Historicus Kees Ribbens over het beleven en herinneren van geschiedenis
Gaat het coronavirus de boeken in als een keerpunt in de geschiedenis? Kees Ribbens, hoogleraar Populaire historische cultuur en oorlog, betwijfelt het.
Thea Hilhorst pleit ervoor om de coronacrisis aan te grijpen als wake-upcall: de pandemie legt allerlei vormen van ongelijkheid bloot
Wat gebeurt er als het coronavirus voet aan de grond krijgt in Afrika? Hebben arme landen een schijn van kans? En wat zijn de gevolgen voor de wereldwijde ongelijkheid? Hoogleraar Humanitaire studies Thea Hilhorst doet al dertig jaar onderzoek naar de impact van rampen op kwetsbare regio’s.
Historicus Gijsbert Oonk over de retoriek rond nationale grenzen en internationale verschillen
Gijsbert Oonk, bijzonder hoogleraar Europe in a Globalizing World, is gefascineerd door de retoriek rond nationale grenzen in de coronacrisis. Maar tegelijkertijd toont de pandemie aan hoe klein en verweven de wereld is. “Deze crisis laat zien dat we veel meer met elkaar te maken hebben dan we soms denken.”
Filosoof Marli Huijer over verbondenheid en het belang van ongemakkelijke vragen
De zin van het leven is de verbondenheid met de ander, zegt filosoof Marli Huijer. Dus hartstikke mooi, de offers die in deze crisis gemaakt worden, maar we moeten als samenleving het grote plaatje niet uit het oog verliezen. “Net zoals je nadenkt over je kwaliteit van leven, moet je nadenken over je kwaliteit van sterven.
Hoogleraar Bestuurskunde Laura den Dulk over thuiswerken
In Erasmus TV vertelt hoogleraar Bestuurskunde Laura den Dulk, die onderzoek doet naar flexibel werk en werk-privé-balans, over de valkuilen van een langere periode thuiswerken.
Arbeidssocioloog Fabian Dekker over de gebreken van de huidige arbeidsmarkt en de toekomst van werk
Arbeidssocioloog Fabian Dekker ziet de tweedeling van de arbeidsmarkt scherper worden. Toch kan de crisis blijvende positieve invloed hebben op de herwaardering van sommige beroepen, thuiswerken en werktijd.
Wat je reactie op de coronacrisis over jou zegt
Hoe reageer je op een ongekende wereldwijde epidemie? De coronacrisis werpt licht op hoe we reageren wanneer de wereld op zijn grondvesten schudt. Ben je weken geleden al in zelfquarantaine gegaan of haal je je schouders op en ga je toch met je vrienden een filmpje kijken? Psycholoog Zhiqi Xu onderscheidt vier typen mensen aan de hand van mogelijke reacties op de crisis. Welk type ben jij?
Econoom Frank van Oort over de economische impact van het coronavirus
Wat gebeurt er met de economie als het openbare leven helemaal tot stilstand komt? Stort het coronavirus Nederland in een diepe recessie? Frank van Oort, hoogleraar Stedelijke en regionale economie: “Ik ben geschrokken van de kwetsbaarheid.”
Celbioloog Frank Grosveld en zijn collega's denken dat een antilichaam tegen SARS ook werkt bij het coronavirus
Geloof het of niet: op de tiende verdieping van het Erasmus MC lag het al even in de ijskast: hét antilichaam dat de infectie van SARS1 en SARS2 blokkeert. Met andere woorden, een allereerste antilichaam tegen het coronavirus. Hoogleraar celbiologie Frank Grosveld (71) blijft er koeltjes onder: “Voor springen op tafels ben ik te oud.”
Viroloog Marion Koopmans over de uitbraak en de bestrijding van het coronavirus, en de risico's voor Nederland
Hoogleraar virologie Marion Koopmans onderzoekt de uitbraak en bestrijding van het coronavirus: “Bij SARS was het nog een tienjarenplan. Nu moet het lukken om binnen vier of vijf maanden een werkend vaccin te maken.” We spraken haar begin februari, toen er nog geen sprake was van een pandemie.
Marion Koopmans in Studio Erasmus over het coronavirus
Viroloog Marion Koopmans zat eind februari, een paar dagen voor het eerste besmettingsgeval in Nederland, aan tafel bij Studio Erasmus. Ze legt uit wat er gebeurt als vastgesteld wordt dat iemand besmet is met het coronavirus.