“Bij testen gaat er een telefoontje naar het RIVM en naar de GGD. De GGD ontvangt de uitslagen van zo’n test en onderzoekt vervolgens meteen met wie de besmette persoon in contact is geweest.” Bij die mensen wordt ook gekeken of ze gezond zijn of klachten hebben. “Ze gaan een monitoringsperiode in van twee weken, en bij klachten worden ze ook getest op het virus.”

Tot een totale lockdown zal niet snel worden besloten, zegt Koopmans. “Dat is niet het beleid in Nederland of het grootste deel van Europa.” Ze benadrukt dat het in Duitsland en Frankrijk gelukt is om op deze manier de verspreiding van het virus te stoppen.

De Wereldgezondheidsorganisatie riep deze week op om geen mondkapjes te kopen. Koopmans onderschrijft die oproep: “Er is maar weinig bewijs dat mondkapjes zin hebben. Mensen gebruiken mondkapjes om de omgeving te beschermen als ze zelf klachten hebben of ziek zijn. En we gebruiken het bijvoorbeeld in ziekenhuizen als een patiënt met respiratoire klachten verplaatst wordt. Het risico is dat er tekorten ontstaan voor mensen die aan het bed staan en het echt nodig hebben.”

Bron: www.youtube.com

Bekijk het hele gesprek hier.

 

Kwestie – coronavirus pandemiegevaar – bas van der schot

Lees ook ons uitgebreide interview met Marion Koopmans

‘Uitbraken als met het coronavirus gaan we vaker meemaken’

Hoogleraar virologie Marion Koopmans onderzoekt de uitbraak en bestrijding van het…