Minister Van Engelshoven wil een einde maken aan het strenge bindend studieadvies voor eerstejaars studenten. Op de EUR moeten studenten sinds 2012 in één keer hun propedeuse halen. Van Engelshoven wil dat studenten in hun eerste jaar 40 van de 60 punten moeten halen om door te mogen naar studiejaar 2.
Mag je een student die niet alle studiepunten haalt wegsturen? Ja, oordeelt de onderwijsrechter.
Een studente hoopt samen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau op een principe-uitspraak over N=N. Maar waar was ze zelf tijdens de rechtszaak?
Stuurt de universiteit ten onrechte studenten weg omdat ze in het eerste jaar niet al hun studiepunten halen? Deskundigen zijn verdeeld over de zaak.
Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) is een juridische procedure tegen de Erasmus Universiteit begonnen. Volgens het LSR is Nominaal is Normaal (N=N), de eis dat studenten in hun eerste jaar alle zestig studiepunten moeten halen, in strijd met de wet.
Eerdere rechtszaak
Het is niet de eerste keer dat studenten naar de rechter stappen vanwege Nominaal is Normaal. In 2015 speelde een vergelijkbare zaak. In een tussentijdse uitspraak plaatste de hoogste onderwijsrechter grote vraagtekens bij N=N. De universiteit ontliep een definitieve uitspraak door te schikken.
De universiteit zag geen reden tot zorg: “N=N is namelijk veel meer dan alleen een bsa, maar een samenstel van activerend onderwijs, minder herkansingen, compensatie én bsa. Het is ingevoerd om de studievoortgang te stimuleren. Onderzoek laat zien dat de groep die vroeger het bsa haalde (van 40 studiepunten) nu het eerste jaar in één keer haalt.”
De onderwijsrechter plaatste in een tussentijdse uitspraak grote vraagtekens bij de wettigheid van het Rotterdamse systeem ‘nominaal is normaal’ (N=N).