De coronacrisis heeft veel werkdruk veroorzaakt, zowel onder studenten als medewerkers. De universiteit doet er van alles aan om die werkdruk te verminderen, maar de belangen zijn regelmatig tegengesteld: wat voor studenten stressverlagend is, is voor medewerkers juist verhogend en andersom.
De talkshow Erasmus TV besteedde zelfs een hele uitzending aan de toegenomen werkdruk onder medewerkers.
Mediawetenschapper Qiong Gong promoveerde op haar onderzoek naar gebruik van sociale media in China. Net als voor veel promovendi viel het laatste jaar haar erg zwaar.
Onderzoek na onderzoek, rapport na rapport wijst de laatste jaren uit dat medewerkers een te hoge werkdruk ervaren en studenten met mentale problemen kampen, zoals burn-outs. In dit verhaal zetten we wat cijfers op een rij. Hoe hoog is de werkdruk op de Erasmus Universiteit? En wat is de invloed van het leenstelsel op het welzijn van studenten?
Klamme handen, trillen, hartkloppingen, weg willen rennen. Iedereen heeft deze symptomen weleens gehad, bijvoorbeeld vlak voor het verdedigen van je scriptie of het maken van een belangrijk tentamen. Het zijn tekenen van stress. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk precies in je lichaam, en hoe schadelijk is het voor je gezondheid? Drie wetenschappers vertellen wanneer stress wel en niet schadelijk is.
Eerstejaars psychologiestudent Nina (22) worstelt met een depressie en een lichte angststoornis. En ze is niet de enige. Samen met een psychiater, een filosoof en Nina zoeken we naar oorzaken.
Sinds 2017 heeft de universiteit een centraal beleid voor het aanpakken van de hoge werkdruk. Helaas lijkt het nog niet veel te helpen. Voorzitter van de werkgroep Gezonde Organisatie Roel Pieterman legt uit waarom het aanpakken van de werkdurk zo complex is.
30 procent van de promovendi heeft een verhoogde kans op burn-out of depressiviteitsklachten. Toch was er geen specifieke psychologische begeleiding voor deze groep. Tot nu: promovendi-psycholoog Iris Bergweff-van der Giessen legt uit hoe ze klachten wil helpen voorkomen.
Voormalig EUR-studente en Laurentiusbestuurder Sophie Schmeets belandde in een burn-out, werd depressief en had zelfmoordgedachten. Nu zet ze zich in om het taboe daarop onder studenten te doorbreken. “Meer openheid en kwetsbaarheid is belangrijk.”
Bij de Opening van het Academisch Jaar in september 2019 lanceerde de Erasmus Universiteit een plan om het welzijn van haar studenten te verbeteren.
De documentaire Stress to Impress werd vertoond in het Erasmus Paviljoen. Thema’s zoals studie- en keuzestress, omgaan met teleurstellingen en invloed van sociale media kwamen aan bod in deze documentaire. De conclusie: jongeren moeten én willen te veel tegelijk. Waar komt die prestatiedruk vandaan en hoe gaan studenten ermee om?
Volgens een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Twente heeft maar liefst 80 procent van hun studenten kleine of ergere problemen met de geestelijke gezondheid. De onderzoeker waarschuwt voor selectiebias, maar maakt zich toch zorgen.