Let goed op jezelf, want universiteiten zijn broedplaatsen voor burn-outs. Onderzoek na onderzoek, rapport na rapport wijst dat de laatste jaren uit. De EUR heeft het afgelopen jaar extra coaches, psychologen en vertrouwenspersonen aangesteld om studenten én werknemers bij te staan. Toch weet nog niemand hoe dit ‘veelkoppig monster’ te verslaan is.

Maar eerst even wat cijfers op een rij. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kampte bijna 11 procent van de jongeren van 18 tot 25 jaar tussen 2015 en 2017 met psychische ongezondheid. Tien jaar geleden lag dat percentage nog op 8,8 procent. Ruim een op de drie jongeren die volgens het CBS psychisch ongezond was, kampte met een depressie.

Invloed leenstelsel

Studentenorganisatie ISO liet onderzoeksbureau Motivaction onlangs uitzoeken welke invloed het leenstelsel heeft op het welzijn van studenten. Daaruit blijkt onder andere dat veel studenten minstens een keer per week extreme vermoeidheid en emotionele uitputting ervaren, zich zorgen maken over hun financiële situatie en het gevoel hebben dat ze een burn-out krijgen. De onderzoekers vonden dat studenten met een lening vaker deze gevoelens en zorgen ervoeren.

Werkdruk

De cijfers zijn bij werknemers van universiteiten zeker zo slecht: de meerderheid ervaart hoge tot zeer hoge werkdruk. 71 procent geeft aan dat de hoeveelheid werk is toegenomen in de laatste paar jaar, zo blijkt uit onderzoek van vakbonden VAWO en FNV. Het werktempo, de tijdsdruk en de onzekerheid van tijdelijke contracten doen veel mensen de das om, geven respondenten aan in het onderzoek. Onder wetenschappelijk personeel en bij mensen tussen de 36 en 45 jaar is de werkdruk het hoogst. Dusdanig hoog dat er geen tijd is om alle vrije dagen op te maken. De universiteit onderneemt actie, maar de ervaren werkdruk blijft onverminderd hoog – en stijgt zelfs.

Flexwerken-samenwerken

Lees meer

Diensten krijgen onvoldoende van eigen medewerkers, werkdruk onverminderd hoog

Medewerkers van de universiteit ervaren nog steeds een erg hoge werkdruk - zelfs nog iets…

Dat blijkt ook uit de resultaten van het laatste medewerkersonderzoek op de Erasmus Universiteit. 41 procent van de EUR-medewerkers geeft aan een te hoge werkdruk te ervaren. Nog eens 12 procent vindt de werkdruk zelfs ‘veel te hoog’. Ondanks allerlei maatregelen zijn die percentages hoger dan in 2016.

“Werkdruk is als Hydra”, zei Victor Bekkers, decaan van de ESSB, tijdens een bijeenkomst over werkdruk. “Het is dynamisch, altijd in beweging. En wat je ook doet, het slangenhoofd is niet zomaar verslagen.” Later in deze themaweek over mentale gezondheid legt EM uit hoe de werkdruk aangepakt wordt op de EUR. Verder gaan we in op de effecten van stress op het menselijk lichaam en praten we met studenten met een burn-out.

stress3

Lees meer

‘Werkdruk aan universiteiten nog verder opgelopen’

Ook op de Erasmus Universiteit is de ervaren werkdruk ondanks allerlei maatregelen alleen…