Bergwerff-van der Giessen is pas tien dagen op de Erasmus Universiteit. Ze zit midden in haar kennismakingronde langs de promovendi van verschillende faculteiten, maar één ding weet ze alvast zeker: “Ik hoef niet stil te zitten!”

Want de cijfers liegen er niet om. “Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de promovendi een verhoogde kans heeft op een burn-out of depressiviteitsklachten.” Promovendi pleitten afgelopen juli in een brief aan rector Rutger Engels voor psychologische begeleiding. Ze schreven dat de werkdruk te hoog was en problemen veroorzaakte in de fysieke en mentale gezondheid.

laurie-slegtenhorst-promovendi-fotoAyshaGasanova-3

Lees meer

Promovendi willen een eigen psycholoog

Historicus en promovenda Laurie Slegtenhorst knokt samen met collega’s voor meer…

Lastige positie voor ambitieuze types

Engels gaf daaraan gehoor en stelde Bergwerff-van der Giessen aan. Nog voor ze zich voorstelt, steekt ze van wal over de problematiek onder promovendi. In haar kennismakingsgesprekjes komt naar voren dat ze vaak in een lastige positie zitten.

“Het zijn ambitieuze, getalenteerde, perfectionistische mensen. Voor hun carrière in een wereld waar het knokken is, zijn ze afhankelijk zijn van hun promotor die vaak veel van ze vraagt. Dat kan zorgen voor verstoorde verhoudingen en een grote werkdruk.”

Dat is één van de grote oorzaken van de psychische problematiek. “Er is geen duidelijke taakomschrijving van wat een promovendus moet maken of doen om een goede promovendus te zijn. Het maakt het moeilijk om op je strepen te staan, helemaal tegen degene van wie je afhankelijk bent voor je promotie.”

Werken vanuit positiviteit

Bergwerff-van der Giessen heeft al veel ervaring in de psychologie. Nog tijdens haar master begon ze met haar eerste baantje in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Daarna ging ze aan de slag in de Rotterdamse focuswijken om daar probleemgezinnen te helpen.

Beide vakgebieden bleken niet voor haar weggelegd. “Ik hou er niet van om labels op mensen te plakken en vind het ook prettig als mensen zélf hulp willen in plaats van dat ik zeg dat ze het moeten krijgen.”

Bergwerff-van der Giessen ging als zelfstandige aan de slag in het Radboud UMC en hield zich daar bezig met depressie- en burn-outpreventie onder medewerkers. “Dat was meer mijn ding. Op het vlak van preventie valt voor mij veel meer te halen.”

Hoe kun je bij haar terecht? Iedere promovendus kan zich via een aanmeldformulier aanmelden voor een intakegesprek. “Als je op my.eur.nl zoekt naar psycholoog, vind je mij.” Tijdens dat intakegesprek kijkt Iris of zij iets voor je kan doen, of dat ze je door moet verwijzen naar een andere psycholoog voor een intensievere behandeling. Ze heeft in principe plek voor vijf behandelingen per promovendus.

Libelle: verdeel je tijd

In haar gesprekken kijkt ze per persoon wat ze het beste voor diegene kan betekenen. “Ik werk vooral vanuit waarden. Wat vind je belangrijk in je leven en hoe kun je ervoor zorgen dat je daar dan ook je tijd aan besteedt?” Iets waar ze zelf ook zo nu aan dan aan herinnerd moet worden, zegt ze. “Dan grijp ik weer even naar mijn bovenarm.”

Daar heeft ze een tatoeage van een libelle. “Een libelle leeft maar maximaal twee maanden, en moet dus duidelijke keuzes maken waar het beestje zich voor in gaat zetten. Dat gegeven vind ik mooi: maak keuzes, want je kunt niet alles doen.”