Het massale hoorcollege lijkt te verdwijnen en studenten willen online en flexibel onderwijs behouden. Maar een online universiteit, dat zien de onderwijsdecanen niet zitten.
Hybride onderwijs als de toekomst? Kris Stabel, onderwijskundige bij Risbo en themaleider Onderwijsinnovatie bij de Community for Learning and Innovation, vindt dat ‘geen mooi streven’.
Wat willen studenten?
Studenten staan niet te springen om terug te keren naar het onderwijs van voor de coronacrisis. Na ruim anderhalf jaar noodgedwongen online en hybride onderwijs zien ze daar ook de voordelen van in. Dat blijkt uit een peiling van EM.
Online onderwijs is eenzamer en vergt meer zelfdiscipline, maar ondertussen hoef je niet te reizen en kun je college volgen in pyjama. Studenten zijn verdeeld over de voor- en nadelen van hybride onderwijs.
Een kleine, maar opvallende groep studenten heeft het helemaal niet zo op colleges op de campus, maar blijven graag altijd online. Wat is hun verhaal eigenlijk?
Studenten gaan dus op allerlei manieren om met online onderwijs. Voor de één is het een helse ervaring, voor de ander een zegen: thuis onderwijs volgen. Hoewel studenten ook weer naar de campus mogen, gebeurt er nog veel online. EM ging bij studenten langs om te kijken hoe ze erbij zitten.
Wat denken docenten?
Hoe prettig en efficiënt online onderwijs soms ook lijkt, die ouderwetse collegezaal verdient het om verdedigd te worden. Dit schrijft Ana Uribe Sandoval, de winnaar van de Onderwijsprijs van dit jaar. Ze zweert bij offline onderwijs, want onderwijs is meer dan alleen maar leren.
Het viel de docenten zwaar om iedereen, ook thuis, bij de les te houden en de aandacht eerlijk te verdelen.
Wat denkt de rector magnificus?
Rector Annelien Bredenoord vindt dat ‘wetenschappelijke vorming niet alleen achter een scherm kan plaatsvinden’.
Discussie in EM TV
In EM TV stonden student Timo Zandvliet en Ana Uribe Sandoval tegen over elkaar als het ging om de toekomst van het onderwijs.