'Tijdens de eerste lockdown werkte ik van 7 uur ’s avonds tot 4 of 5 uur ’s nachts'
Michaël Berghman is docent bij de ESHCC en woonachtig in Antwerpen. Hij had het geluk in zijn onderzoekstijd te zitten gedurende de eerste lockdown. Afgelopen tijd gaf hij zowel online als op de campus colleges. En hij bleek ook goed ’s nachts te kunnen werken.
‘Ik had nog nooit met een tablet gewerkt, maar collega’s hebben me dat uitgelegd’
Christiaan Heij is docent Econometrie en hij werkt sinds maart uitsluitend vanuit huis. Hij zit altijd op dezelfde plek in zijn huis met een mooi impressionistisch wandkleed als achtergrond voor de online colleges. Als zestigplusser is hij blij dat de fysieke colleges die er zijn voor de eerstejaars worden gegeven door zijn jongere collega.
'Als een collega niet reageert op een mail, en dat normaal wel altijd doet, dan vraag ik of alles oké is'
Brigitte Hoogendoorn is programmamanager bij de Erasmus School of Economics en zelf ook docent. Ze ziet dat collega’s allemaal sterk intrinsiek gemotiveerd zijn om studenten te faciliteren, misschien soms té.
'Ik probeer heel begripvol te zijn, maar studenten moeten zelf stappen ondernemen als ze echt problemen ervaren'
Femke Hilverda is universitair docent bij de ESHPM. Op dit moment begeleidt ze masterstudenten en een onderzoeksgroep, maar voor de zomer had ze ook tutorgroepen en masterstudenten die ze naar het einde van hun studie moest begeleiden. En dat allemaal vanuit haar huis in Gouda, waar de buren op het moment van de eerste lockdown hadden besloten eens flink te gaan verbouwen.
'Een keertje heb ik een student gevraagd om haar camera aan te zetten tijdens een online sessie, maar het bleek dat ze aan het autorijden was"
Georgina Mercedes Gómez is universitair hoofddocent aan het International Institute of Social Studies (ISS). Ze geeft onder andere lessen in Local Economic Development en begeleidt studenten bij het schrijven van de scriptie. Toen de coronacrisis uitbrak, stond ze op het punt om te vertrekken naar Argentinië voor een familiebezoek.
'Als je college geeft in een zaal met 250 studenten zitten ze ook op hun telefoon, of achterstevoren of liggen ze te slapen'
Sandra van Thiel is sinds mei vorig jaar hoogleraar Publiek management bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Ze werkte eerder op de EUR, maar het was toch gek om terug te komen op de oude werkplek in deze coronatijd. Ze is erg te spreken over de ict-ondersteuning die docenten krijgen en is zelf ook niet te beroerd eens iets nieuws te proberen.
'Wat mij betreft is dit jullie klaslokaal, gebruik hem ook als ik er niet ben'
Nathalie van der Kooij is docent Juridisch-academische vaardigheden en tutor Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus School of Law (ESL). Ze is groot voorstander van online onderwijs en gelooft dat docenten studenten moeten faciliteren om onderling meer sociaal contact te hebben.
‘Aan het begin van mijn collegereeks heb ik gezegd: de komende negen weken is mijn tijd voor jullie’
Florian Madertoner (41) ontving eind vorig jaar de Innovative Teaching Award 2020 van de Rotterdam School of Management (RSM). Eerder werd hij al meerdere jaren achtereen tot beste docent uitgeroepen door zijn studenten. Madertoner noemt zich een ‘teaching machine’ en ging in de vijfde versnelling toen de coronacrisis uitbrak.
'Degene die aan het eind van het blok als eerste kon rapporteren welke hoeden ik allemaal op had gehad, mocht zelf een prijs uitkiezen bij een hoedenwinkel'
Fred Petrij (59), klinisch geneticus bij het Erasmus MC, is meermaals verkozen tot docent van het jaar van de opleiding Geneeskunde. Interactiviteit staat centraal in zijn colleges en hij probeert dit erin te houden tijdens het online onderwijs. Dit doet hij onder andere door een hoedenwedstrijd te organiseren.
'Ik voelde veel innerlijke weerstand tegen online college geven. Ik had er simpelweg geen zin in'
Evert Bisschop Boele is bijzonder hoogleraar Cultuurparticipatie aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. Voor de lockdown kwam hij één dag in de week vanuit Haren (Groningen) naar Rotterdam voor een college aan masterstudenten. Hij voelde veel innerlijk verzet tegen online college geven, maar kreeg lovende reacties van zijn studenten.
'Ik kreeg veel boze e-mails van studenten – vooral over die quiz onder tijdsdruk'
Als je ziet hoe corona het dagelijks leven van Tobias Brandt tot nu toe heeft beïnvloed, is het niet allemaal slecht geweest. De RSM-docent zou het geen blessing in disguise willen noemen, want hij vindt de situatie natuurlijk ook stressvol, maar een groot voordeel was dat hij thuis was toen zijn dochter werd geboren. Daardoor kon hij veel meer tijd met zijn gezin doorbrengen dan anders had gekund.
'Als ik het in de collegezaal over angststoornissen heb, dan laat ik stukjes van een populaire Netflix-serie zien over iemand met een angststoornis'
Matthias Wieser is docent Stress and anxiety aan de Erasmus School of Social en Behavioural Sciences. Hij houdt van muziek en gebruikt het als een middel om een groepsgevoel te creëren onder de studenten.