“Vorig jaar begon mijn college precies toen de eerste lockdown aangekondigd was. Dus in één weekend moest ik mijn college omzetten in een online vorm. Het grappige was – nu kan ik er wel om lachen – dat het college over stress en angst ging, dus ik heb zelf kunnen ervaren waar de colleges over gingen.

“Een jaar later geef ik dit college nog steeds online, maar ik heb besloten om het live te geven. Colleges opnemen is niet leuk voor studenten, maar ook niet voor mij. Nu ik live college geef, ook al is het nog steeds via Zoom, heb ik meer interactie en kan ik zien hoe studenten reageren op mijn flauwe grappen. In november heb ik mijn volgende vak en ik hoop echt dat we tegen die tijd terug zijn op de campus.”

Aansluiten op de belevenis van studenten

“Wat ik altijd probeer te doen, is mijn college aan te laten sluiten op de leefwereld van studenten. Als ik het in de collegezaal over angststoornissen heb, dan laat ik stukjes van een populaire Netflix-serie zien over iemand met een angststoornis. Op die manier hoop ik dat de colleges leuker zijn en de onderwerpen herkenbaar zijn voor studenten.

Matthias Wieser in Erasmus TV

“Zelfs voor corona merkte ik al dat de onderwerpen in mijn college confronterend kunnen zijn. Sommigen herkennen de symptomen bij zichzelf. Dus ik probeer er rekening mee te houden. Voor de pandemie zei ik altijd: ‘Jullie weten mij te vinden. Laat het me weten als ik ergens mee kan helpen, mijn kantoor is altijd open.’ Maar tijdens de pandemie kan ik dat natuurlijk niet meer doen, dus ik stop veel informatie in mijn college over professionele hulp, zowel binnen als buiten de universiteit.”

Spotify afspeellijst

“Ik denk dat studenten heel erg waarderen dat ik niet alleen maar bezig ben met het overdragen van kennis, maar ook met hun persoonlijke situatie. Tijdens de online colleges probeer ik een groepsgevoel te creëren met behulp van Spotify. Elke week vraag ik studenten om een passend liedje toe te voegen aan onze gezamenlijke afspeellijst. Dus als we het hebben over paniekaanvallen, dan zoeken ze liedjes over bijvoorbeeld hoe je omgaat met paniekaanvallen.

“Bij elk college laat ik de gezamenlijke afspeellijst 10 minuten van tevoren alvast draaien op Zoom. Ook tijdens de pauze. Het is maar een afspeellijst, maar het gevoel dat je samen met je klasgenoten de compilatie maakt schept een band.”

Concerten en festivals

“Voor de corona werkte ik ook soms in het weekend of in de avonduren, maar nu is het erger geworden. Ik woon alleen, dus alle dagen lijken op elkaar. Soms weet je niet meer welke dag het is. Daarom vind ik het leuk om op maandagen naar de campus te gaan voor de livestream.

“Wat ik het meest mis is mijn sociale leven. Ik ben een muziekfanaat en normaal gesproken ging ik heel vaak naar concerten. Het laatste muziekevenement waar ik ben geweest, was Grauzone, een festival in Den Haag. Ik kijk er echt naar uit om weer op een festivalterrein te staan en te genieten van de optredens van toffe muzikanten.”