“Toen de crisis uitbrak, werd er snel besloten dat de bijeenkomsten van mijn vak Juridisch-academische vaardigheden niet door gingen. Toen hebben we de colleges heel snel omgebouwd met webcasts en extra opdrachten zodat studenten toch onderwijs konden krijgen. Vanaf juni vorig jaar ben ik daarnaast onderwijsgroepen gaan begeleiden.

“Ik vind online lesgeven niet onprettig. In een onderwijsgroep heb je gemiddeld tien studenten, dat houd je makkelijk overzichtelijk. Bij het vak Juridisch-academische vaardigheden heb ik online bijeenkomsten waar twintig tot vijfentwintig studenten in zitten. Ook dat gaat soepel.”

Verantwoordelijkheid neerleggen bij studenten

Nathalie van der Kooij

“Over het algemeen moet je andere trucjes toepassen dan in het klaslokaal. Ik wissel heel veel tussen ‘klassikaal lesgeven’ en studenten laten samenwerken. Waar je normaal gesproken vrij snel naar een powerpoint grijpt om iets te laten zien, probeer ik dat te beperken. Ik geef nu juist meer opdrachten, drie of vier per college. Zo zorg ik ervoor dat het college dynamisch blijft zodat iedereen zijn aandacht erbij houdt.

“Wat ook heel goed werkt, is heel veel verantwoordelijkheid bij de studenten neerleggen. In een onderwijsgroep, bijvoorbeeld, maken tutoren meestal een overzicht van wie welke rol heeft tijdens de bijeenkomst. Maar nu laat ik de studenten zelf bepalen. Ze pakken die verantwoordelijkheid heel goed op. Daardoor krijgen ze het gevoel dat ze meer controle hebben. Dat gevoel van controle is volgens mij echt waar de meeste mensen naar zoeken in deze tijden.”

Een platform om bij elkaar te komen

“Mijn onderwijsgroepssessies lopen per vijf weken en elke keer begin ik met de vraag: hoe hebben jullie deze periode ervaren? Studenten geven aan dat ze eenzaam zijn en het lastig vinden om contact te leggen. Dus ik probeer op Zoom een platform te geven voor studenten. Mijn kanaal voor onderwijsgroepen is altijd beschikbaar voor ze. Ik zeg altijd: ‘Wat mij betreft is dit jullie klaslokaal, gebruik hem ook als ik er niet ben. Overleg hier met elkaar, organiseer een digitale borrel, leef je uit!’

docenten houden vol illustratie Van Thiel-aangepast

Lees meer

‘Het vervelendste vind ik als het technisch misgaat’

Sandra van Thiel is erg te spreken over de ict-ondersteuning die docenten krijgen en is…

“Je ziet wel dat de groepen die er gebruik van maken, leuker met elkaar omgaan tijdens de bijeenkomsten. Ik heb een groep die er echt niets mee doet en zodra je een pauze inlast, gaan de schermpjes gelijk op zwart. De groepen die heel veel gebruikmaken van de mogelijkheden om elkaar digitaal te ontmoeten, blijven wel hangen en kletsen tijdens de pauze.”

Geen werk in het weekend

“De combinatie van thuiswerken en -onderwijs voor de kinderen is wel te doen bij ons thuis. Maar ik ben beter geworden in grenzen stellen. Waar ik vorig jaar nog vaak even op een zaterdagochtend wat werk afrondde, heb ik nu heel streng ingesteld dat ik alleen beschikbaar ben tussen 7 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds op werkdagen. Dit heeft mij uiteindelijk heel veel lucht gegeven. In deze periode hebben we dat waarschijnlijk heel erg nodig: dat je voor jezelf ook een stukje milder bent, dat niet alles kan en niet alles af moet op dat moment.”