“Ik vertrok in 2012 van de EUR naar de Radboud Universiteit in Nijmegen en kwam in mei dit jaar terug. Het was grappig om te zien dat ik nog delen van mijn eigen teksten tegenkwam in lesmateriaal, maar er is ook veel veranderd. Ik vind de ondersteuning op ict-gebied hier echt geweldig, beter dan elders.

“Ik hou zelf wel van nieuwe dingen uitproberen in het onderwijs. Een van de onderwijsvormen waar ik mee werk is het atelier, waar studenten zelf lesgeven via Zoom. Ze bereiden de stof voor en verzorgen het programma. Het geeft mij een interessant inkijkje in welke stof en manier van werken ze fijn vinden en ze zijn meer betrokken bij de colleges, omdat ze zelf ook nog aan de beurt komen.

“Ik werkte ook al met deze vorm offline en eigenlijk gaat dat online ook heel goed. Ik ben uiteraard wel bij het college om in te grijpen, of iets nader uit te leggen. Ik ervaar het online lesgeven niet als meer werk.”

Robotstem

Sandra van Thiel-klein

“Het vervelendste vind ik als het technisch misgaat. Een van de eerste keren dat ik Zoom gebruikte was er iets mis met mijn geluid. Ik werkte alleen nog op mijn laptop en had al van alles geprobeerd, maar het geluid bleef blikkerig. En dan ben je steeds bezig van: ‘Is het nu beter?’ Nee nog niet. ‘Is het nu beter?’ Nog niet.

“Toen heb ik mijn man erbij gehaald en die heeft nogal een apart gevoel voor humor. Hij vroeg aan de studenten – gelukkig waren het er niet zoveel – wat er aan de hand was. ‘Nou, uw vrouw klinkt een beetje robotachtig’, zeiden de studenten. Waarop mijn man met zijn wijsvinger over zijn lippen heen en weer flapperde en met een robotstem zei: ‘Zo-o-o-o k-l-i-n-k-t z-e á-á-á-á-l-t-i-j-d.’ Hij kreeg het overigens ook niet opgelost, maar na Zoom opnieuw te starten, klonk alles weer normaal. Ik heb daarna allerlei nieuwe apparatuur aangeschaft zoals een goede camera en microfoon en een grote monitor. Ik hou wel van nieuwe gadgets.

“Tja, en dat camera’s aan- en uitgaan tijdens een college doet me niet zo veel. Als je college geeft in een zaal met 250 studenten zitten ze ook op hun telefoon, of achterstevoren of liggen ze te slapen. Ik ben dat al zo lang gewend dat ik vrij onverstoorbaar doorga. Of ik zeg er wat van: dat ik het leuk vind om iedereen te zien en of ze hun camera willen aanzetten. Twee derde doet dat dan ook.”

Gemopper

“Ik heb de luxe van een eigen werkkamer en werk nu volledig vanuit huis omdat mijn man wegens ziekte kwetsbaar is op dit moment. Het is fijn dat dat kan, maar ik kijk uit naar september als we hopelijk weer naar de campus kunnen.

“Om het werk een beetje leuk te houden, organiseer ik social talks met mijn promovendi en dan praten we een uurtje over van alles en nog wat. Dat doe ik ook met collega’s, maar je moet dat soort dingen wel inplannen. De motivatie moet echt uit jezelf komen, gelukkig heb ik leuk werk. Voor nieuwe collega’s die in deze tijd aan hun eerste baan beginnen, is het zwaar. En dat gemopper op studenten als bron van verspreiding van het virus vind ik niet terecht. Je zal maar de godganse dag thuis moeten zitten, ook als je stage moet lopen. Dat valt niet mee.”