“In mijn colleges beweeg ik graag door de zaal, ik praat met studenten en stel ze vragen. Ik moet in de mensen kruipen, ze beetpakken. Het draait bij mij heel erg om de interactie met studenten. Toen we moesten overschakelen naar het online onderwijs, had ik er in eerste instantie slapeloze nachten van. Ik dacht: ‘Hoe doe ik dat? Ik kan dat helemaal niet.’ Maar in de eindevaluatie – waarin ik onder andere vraag aan studenten hoe ze de colleges hebben ervaren – krijg ik over het algemeen hoge cijfers voor online onderwijs. Mooi, dus blijkbaar kan ik dat wel.
“Om de interactiviteit erin te houden, maak ik gebruik van vrijwel alle tools, zoals mentimeter en breakout rooms. Laatst maakte ik een plaatje van mezelf als voorbeeld om de afstand tussen de ogen te meten. Al die middelen gebruik ik niet zozeer om de inhoud van mijn college te veranderen, maar vooral om de aandacht van studenten erbij te houden, de interactiviteit overeind te houden en de colleges leuk te maken.”
Hoedenwedstrijd

“Een hoedenwedstrijd was ook zo’n ingeving die ik ineens had. Ik wilde studenten aan mijn colleges binden met iets ludieks. Iets met hoeden was vrij vanzelfsprekend omdat ik in de winter altijd een hoed draag. Dus dertien weken lang deed ik tijdens elk college, op een willekeurig moment, niet langer dan een minuut een hoofddeksel op. Degene die aan het eind van het blok als eerste kon rapporteren welke hoeden ik allemaal op had gehad, mocht zelf een prijs uitkiezen bij een hoedenwinkel.
“Toen ik nét mijn hoed had opgezet tijdens het laatste college, stuurden een aantal studenten mij al direct een lijst of een serie screenshots van mijn complete hoedencollectie. Er zijn studenten die de opnames terugkeken als ze mijn live-college hadden gemist. Ze deden het misschien voor de competitie, maar daarmee leerden ze ook nog iets over het vak.”
Rustig aan doen
“Ik kan redelijk uit de voeten met deze situatie, maar dat kan ik natuurlijk niet projecteren op jonge mensen. Ik merk de eenzaamheid van de geneeskundestudenten, ook al hebben ze in de coschappen wel veel menselijk contact. In de bachelor is dat anders. Dus als ik iets mee kan geven aan ze, dan zou ik zeggen: zoek elkaar digitaal op. Doe moeite om vaker te videobellen met vrienden en familie.
“Ik snap ook dat studenten daarnaast stressen over studievertraging. Toch zeg ik: don’t worry. Ondanks dat je nu tegenslag meemaakt, moet je niet denken dat dit een heftige invloed heeft op je carrière. Ik was ook pas op mijn 43e medisch specialist, terwijl je dat op z’n snelst rond je 29e wordt. Wat is nou een jaar vertraging? Geloof mij: het leven biedt genoeg tijd, je hoeft echt niet morgen klaar te zijn.”
EM zoekt een motto en jij mag ’t bedenken!
Ieder zichzelf respecterende organisatie vindt zichzelf elke paar jaar weer opnieuw uit.…